petak, 1. svibnja 2015.

1MAJ-DAN RADNIČKE KLASE

Predsjednik istarskih laburista Damir Ilić s kolegama pred burzom rada u Puli (Danilo MEMEDOVIĆ)

Čestitka radnicima - kaznena prijava protiv države

Objavljeno: 30.04.2015 | 13:43Zadnja izmjena: 30.04.2015 | 13:430 komentara
Upravo sada središnjica Hrvatskih laburista - Stranke rada Državnom odvjetništvu u Zagrebu podnosi kaznenu prijavu protiv Vlade, DUDDI-ja i CERP-a u ime 400-tinjak radnika državnih tvrtki TIBA, MID-a i TESU-a koji mjesecima ne primaju plaće, a kojima na ovaj način čestitamo Praznik rada, rekao je Damir Ilić, predsjednik istarske podružnice Hrvatskih laburista, na konferenciji za novinare simbolično održanoj ispred Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje u Puli. Prisutni su bili i članovi Izvršnog odbora županijske podružnice stranke Miodrag Buzurović, Đorđe Kerić, Marijan Marković, Robert Vodopija i Milan Mirelić.
- Država kao poslodavac ne smije, nepoštivanjem zakona, davati alibi poslodavcima koji krše radnička prava. Neisplata plaća je kazneno djelo, za koje je predviđeno do tri godine zatvora. Vidimo što se događa u zemlji, a bogami i u Istri. Posebno zabrinjava pad industrijske proizvodnje - Puris i Mirna su u stečaju, Benetton zatvoren, Puljanka pred raspadom, industrijska zona u Galižani gotovo uništena... One koji posluju dobro može se pobrojati na prste jedne ruke, ističe Ilić te predlaže Poreznoj upravi da na poligraf stavi poslodavce Valipile da vidi kolika je njihova lojalnost državi.
Osim neisplate plaća, gorući su još problemi hrvatskih građana koji žive samo od svoga rada - blokade, devizna klauzula, izgubljen posao, industrijska i monetarna politika, ovrhe, rad na određeno, život na određeno - poručili su laburisti i plakatom postavljenim ispred burze rada.
- Svatko tko pokušava u Hrvatskoj živjeti pošteno, prije ili kasnije naleti na jedan od ovih zidova. Statistike kažu da imamo ispod 300 tisuća nezaposlenih, ali samo 15 tisuća oglašenih radnih mjesta u zemlji. U odnosu na ostatak Hrvatske u Istri je dobro, ali nas to ne treba tješiti, jer i hrvatsko gospodarstvo u odnosu na Biafru je vrlo dobro, kaže predsjednik istarskih laburista.
Na pitanje što napraviti, u kakve se reforme upustiti, smatra da bi trebalo formirati stručnu Vladu koja bi ponovno pokrenula proizvodnju.
"Ne moramo se vraćati na željezare, ali postoje mnoge druge grane privrede koje bismo mogli razvijati da postoji itko sposoban da ih pokrene," rekao je Ilić te najavio da će se i na predstojećim parlamentarnim izborima zalagati za prava građana koji žive od svoga rada, da čarobni štapići ne postoje, postoji samo naporan rad i laburisti su na to spremni. O tome izlaze li na izbore sami ili u koaliciji, kažu, još je rano govoriti. (D. PALIBRK

*******************************************************************************************************************
KOMENTAR OVOG BLOGA 
Kaznenu prijavu protiv Države trebaju pokrenuti njene žrtve radničke klase, a ne njeni novi uhljebi- tako da svojom većinskom snagom i jednokratnom odlukom smjene jedne i druge, i strpaju ih u ropotarnicu povijesti za sva vremena.
www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar