subota, 30. svibnja 2015.

ISTRIA - POVJESNA KARTAGA

Povjesničari  umjetnosti tek trebaju dati zadnju riječ o slici koju potpisuju velikani hrvatskog slikarstva (Mate ĆURIĆ)

U Puli otkrivena freska velikana hrvatske likovnosti

Objavljeno: 29.05.2015 | 10:04Zadnja izmjena: 29.05.2015 | 10:045 komentara
Ovo bi se moglo svrstati i u rubriku vjerovali ili ne da ne želimo preduhitriti svako iznenađenje i sudbinu velebne slike - freske na zidu u zgradi Mirovinskog zavoda u Puli, na Portarati, u zgradi koja i sama ima povijesnu važnost, jer je tu od 1891. pa do 1898. bila prva hrvatska čitaonica u gradu. Naime, iako se generacije koje su prošle ispod ove slike, do jučer dosta prekrivene ormarima, ladicama i šalterima Mirovinskog, sjećaju detalja te freske, malo tko, pa i povjesničari umjetnosti, sa sigurnošću znaju tko joj je autor.
Pokušali smo i to doznati, pa je bilo svakojakih pokušaja, a kada su se ormari i ladice razmakli - jer je u tijeku preseljenje - u desnom donjem uglu (kao što to i običava) piše: RAD STUDENATA ALU ZAGREB, 1949. - PRVA POSLIJERATNA GENERACIJA!
Možda bi senzacionalnije bilo početi ovako: možete li zamisliti sliku koju su istovremeno napravili, dakle autori su joj: Miljenko Stančić, Ljubo Ivančić, Vlado Kristl, Ferdinand Kulmer, Ivo Gattin, Francesco Dessanti, Melita Abramović, kasnije Stančićeva supruga, te Zdenko Balabanić, Vjekoslav Brešić i Miroljub Škrnjug, koji su veliki dio svog rada i života bili u Rovinju? Zvuči gotovo nestvarno, ali je ovo danas, nakon 66 godina, mala hrvatska povijest likovne umjetnosti u Puli na samo jednoj slici.
    ************************************************************************************************************
Alojz Varzić
i sada recite da istra nije bila Hrvatska...........

                                                                       *****

Severino Majkus 
Nije Istra nikada u povijesti pripadala Hrvatskoj, sve dok je Churchil nije poklonio, za inat Italiji, Titovoj Jugoslaviji, a ne Hrvatskoj !
Istru je naknadno aneksirao Tuđman devedesetih kad je u Pazinu zaprijetio zviždećem istarskom stanovništvu : „ Kome ovdje nije pravo može slobodno iseliti van iz Istre!“
Što nije ništa drugo nego ponovljeni pazinski falsifikat iz 1943.godine kad je grupica lakodelnika prikupljena na čelu crkvenjaka Milanovića da bi se u njihovo ime potpisao onaj Pazinski memorandum bez ikakvog znanja istarskog stanovništva.
Što i nije ništa drugo od Mussolinieva i Titova genocida velikog egzodusa protjeranog istarskog življa raseljenog diljem današnjeg Globusa.
Zahvaljujući tome vi danas slobodno šećete po ovim „restruktuiranim“ prostranstvima iseljene Istre, busajući se desnicom,tamo gdje nedostaje Ljudsko. po zločinačkim prsima hrvatskog nacionalizma.

                                                                     ******


  • djubre od covjeka - imenom Majkus ! Sa svojim se sinom dovukao prije destak godina iz Australije. Ta stara komunjara evo soli pamet polupismenim visnjancima ! Osudjuje se cak pisati o onome sto ne razumije, povijest najmanje. Slikarcic ispodprosjecnih darova, zivi sam sa svojim sinom u zabacenoj selendri...Titin dinosaur, nikako da odapne !

    • Fulvia Siscovich Sizzi · AMMINISTRATRICE u Casa mia
      Ti autori freske su francusi talijani i jugoslaveni



      (M. ANGELINI)

      www.severinomajkus.com

    Nema komentara:

    Objavi komentar