petak, 8. svibnja 2015.

NA BALKANU NIŠTA NOVA

NEPOZNATA POVIJEST

DAN KAD JE ROĐENA HRVATSKA Glavni akteri otkrivaju zakulisni rat ljudi oko Tuđmana koji je 1990. pratio stvaranje RH

Objavljeno: prije 15 h i 14 min
Globusov novinar Darko Hudelist otkriva što se događalo u burnim danima nakon prvih višestranačkih izbora održanih od 22. travnja do 7. svibnja 1990. u Hrvatskoj, tada još formalno jugoslavenskoj Socijalističkoj Republici, na izmaku titoističke ere, kad su u sjeni trijumfa Franje Tuđmana i HDZ-a počela izlaziti na vidjelo duboka razilaženja o budućnosti države
Prije točno 25 godina održani su prvi slobodni (višestranački) izbori u Hrvatskoj nakon Drugoga svjetskog rata. Bio je to početak nove ere u hrvatskoj, ali i puno široj povijesti, koji se poklopio s padom komunizma u Europi i ukidanjem bipolarne podijeljenosti Europe i svijeta na socijalistički (komunistički) Istok i kapitalistički Zapad. Sada je – početkom 1990-ih – sve postalo Zapad, pa se tako zvao i jedan dnevni informativni politički list pokrenut u Zagrebu negdje u to vrijeme.
Prvi krug izbora održan je 22. i 23. travnja, a drugi krug 6. i 7. svibnja 1990. Pobijedila je, i to trijumfalno, Hrvatska demokratska zajednica, predvođena dr. Franjom Tuđmanom. HDZ je osvojio 42 posto glasova biračkoga tijela (ili 58 posto zastupničkih mjesta u Saboru – zahvaljujući većinskom izbornom sustavu), drugoplasirani je bio Račanov SKH-SDP sa 26 posto osvojenih glasova (ili 30 posto zastupnika u Saboru), dok je na trećemu mjestu bila Koalicija narodnog sporazuma s 15 posto glasova i 21 mandatom u Saboru.
Koalicija narodnog sporazuma: koalicija stranaka uoči izbora 1990. u kojoj su bili Ivan Supek i Savka Dabčević-Kučar
Koliko je pobjeda dr. Tuđmana i HDZ-a bila uvjerljiva i superiorna, toliko je Koalicija narodnog sporazuma razočarala, osobito ako se ima na umu činjenica da su se na njezinu čelu nalazili proslavljeni lideri Hrvatskoga proljeća iz 1971. Savka Dabčević-Kučar i Miko Tripalo. Pratio sam sve te događaje izbliza i pouzdano znam da je Savka na tim izborima previše kalkulirala (pa se u tom svom ultraziheraškom pristupu totalno preigrala). Ona je pošla od (pogrešne) pretpostavke da je Franjo Tuđman diktator koji se neće moći dugo održati na vlasti, da će ga hrvatski narod, kad se uvjeri u njegovu autoritarnost, relativno brzo smijeniti i poslati u ropotarnicu povijesti, nakon čega bi onda nastupilo njezino (Savkino) novo “zlatno doba”, kao sinonim za istinsku i pluralističku hrvatsku demokraciju.    (skračeno)
  **************************************************************************************************
Jedna povijesna okosnica mangupski fragmentirana u najsitnije varijacije jedno te istog mentaliteta- sve kako bi se ovdje zaobišla Marxova teorija o ekonomskim odnosima danog društva, njegovog načina proizvodnje i razmjene.
Od Tita, Savke Dapčević, Tuđmana, Račana do današnjeg Milanovića i Karamarke- jedva da bi se razdvojio po koji mentalni atom, što ih u biti čini identičnim proizvodom balkanoidne inertne osrednjosti, te pomaklo ih dalje od onog istog brloga iz kojeg su proizišli, od apsolutističke ideologije do rigidnog nacionalizma.
www.severinomajkus.com    

Nema komentara:

Objavi komentar