srijeda, 27. svibnja 2015.

KLASNI AGRESOR-RATNIK ILI KUKAVICA

STVARNA STRAHOTA RATA

PUTINOVO NAJMORBIDNIJE ORUŽJE Pokretne spalionice leševa jeziva su alatka ratne propagande

  • AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEI NIKOLSKY
Objavljeno: prije 43 min
Sukob u istočnoj Europi između Ukrajine i Rusije već je sam po sebi dovoljno užasan, no upravo je postao užasniji. Naime, prema navodima Bloomberga, Rusija koristi mobilne krematorije kako bi na licu mjesta spalila tijela poginulih ruskih vojnika te tako sakrila svoju vojnu upletenost u ranije spomenuti sukob.
SAD i NATO duže vrijeme tvrde kako tisuće ruskih vojnika aktivno sudjeluje u ratu na strani proruskih separatista te kako ruske vlasti namjerno zataškavaju brojke poginuli na svojoj strani.
- Ruski vođe sve teže i teža skrivaju činjenicu da se njihovi vojnici bore, i umiru, u velikim brojevima u Ukrajini - kazao je u ožujku zamjenik tajnika NATO-a general Alexander Vershbow.
Upravo stoga Rusija ide u ekstremne mjere kako bi se riješila dokaza.
- Rusi pokušavaju sakriti broj svojih žrtava stavljajući mrtve u mobilne krematorije. Skrivaju svoju upletenost u rat ne samo od svijeta već i svog naroda - izjavio je američki kongresnik Mac Thornberry, predsjednik Odbora oružanih snaga Zastupničkog doma SAD koji kontrolira rad Ministarstva obrane i američkih oružanih snaga.
Thornberry tvrdi kako je vidio dokaze o postojanju krematorija i od američkih te ukrajinskih izvora. Vjeruje kako je Vershbow bio u pravu što se tiče ruskog sudjelovanja u ratu. Ruski predsjednik Vladimir Putin ulaže velike napore kako bi skrio broj mrtvih jer strahuje da bi mu se sukob s Ukrajinom mogao odbiti u glavu ako javnost sazna.
Šef ukrajinske tajne službe, Valentyn Nalyvaichenko, u siječnju je izjavio kako su mobilni krematoriji mogu dnevno spaliti između osam i deset tijela. Snimke koje su procurile na internet dodatno potvrđuju činjenice.
Već sljedećeg mjeseca ukrajinski je predsjednik Petro Poroshenko držao putovnice nekoliko ruskih vojnika i špijuna koji su uhvaćeni ili ubijeni u Ukrajini, odbacujući ruske navode da su njihove snage zalutale na protivnički teritorij.
Za službeni Washington, ruske žrtve predstavljaju rijetku ranjivost za Putina koja se može iskoristiti tako da se Ukrajini pruži maksimalna podrška kroz nabavu oružja.
Istovremeno, u Rusiji sve više blogera i aktivista slaže popise ruskih vojnika smrtno stradalih u Ukrajini, navodeći detalje njihove službe i smrti. Posljednje izvješće, objavljeno 12. svibnja, navodi kako je od početka sukoba u kolovozu prošle godine do svibnja ove, u Ukrajini poginulo oko 200 ruskih vojnika. Ruske vlasti, obiteljima plaćaju i do dva milijuna rublji kako bi šutile o smrtima svojih najbližih.

Nema komentara:

Objavi komentar