srijeda, 26. kolovoza 2015.

CIJENJENA S.



U znak zahvalnosti za vaš komentar,dodatno ću pokušati da barem u kratko odgovorim na vaša pitanja.
OKTOBARSKO SUĐENJE, koje se ovdje pojavljuje u obliku CENACOLA, pojavilo se koincidirano sa temeljnom konstrukcijom triju likova: MARXA-LENJINA- DE LEONA.
Tek se tada ukazala potreba da se kompozicija razvije u vlastitu fabulu proširenu na trinajsterno likova, kao i za jedan dulji period suočavanja sa jednom nesazrelom tendencijom na zahvaćanju jedne tako obimne društvene  tematike i u što su bile uključene dulje pauze, odustajanja, pa sve do paranja jednog skupocjenog platna. Iznova se zateže pod dojmom kojim biva „potpaljena“ dugo godina kasnije na jednoj laudaciji u Padovi,kojom je prof LucianoMorbiato pobudio interes prisutnih „ na jedno djelo koje nije ovdje izloženo“
Razlog da je ono danas posvečeno Lucianu Morbiato.
Danas,u jeku njegovog izlaganja, skromnih likovnih dosega i vječnih praznina prosječnog suvremenika, i čiji intelektualni potencijali bivaju doslovno prevrnuti naglavce pod utjecajem lažne povijesti, i činjenicom nekog hira evolutivne dijalektike što čovječanstvo biva usmjereno pravcem vlastite involucije.
Sve se to nekako zbiva nakon našeg ne položenog ispita osnovnih ekonomskih zakonitosti koji upravljaju razvojem naše klasne civilizacije i dubokim zaostajanjem upravo na održavanju balansa između vječnog  stupnja razvoja sredstava za proizvodnju i njihove društvene razmjene.
Ako posmatralac Oktobarskog suđenja ostane barem djelomično potaknut na osobne kontemplacije na to krucijalno pitanje daljnje planetarnog opstanka čovjekove vrste, koji posjeduje tu neobičnu sreću svijesti, nadati se da naša ukupna životna lutanja možda nisu bila posve uzaludna.
Drugo, od trinaestoro statista, koji ovdje predstavljaju u obliku trokuta kompozicijsku okosnicu, rado ću vam istaknuti Daniela De Leona, za kojeg  vi, vjerujem, iz znanstvene branše sociologije i antropolologije također bivate dobro upućeni.
De Leon, kao naj značajnija  ličnost na margini 19. i 20. stoljeća na polju socijalističke znanstvene misli, vjerojatno i jedina osoba bez kojeg bi Marx-Engesov znanstveni socijalizam ostao bi nedorečen, potječe iz imućne porodice Venezuele,( 1852-2014. godine). Za svoje rane mladosti biva upućen na one iste vaše studije u Holandiji. Tu je izučio nekih pet jezika, postajući profesorom na Njuroškom sveučilištu kao vrsni stručnjak međunarodnog Prava i Povijesti.  Incidentom , kojim se nikako ne može uvrstiti u puku slučajnost, koji se zbio na ulicama Njujorka tamošnjih radničkih štrajkova, gdje se pojavljuju na univerzitetskim prozorima sve njegove intelektualne svite u općem ismjehivanju. De Leon  je svojom naravnom nedvosmislenošću izrazio svoj bijes prema kolegama, iza čega biva ubrzo zatim otpušten.
Od tadašnjih osamdesetih devetnaestog stoljeća, do svoje rane smrti 2014. godine, potpuno se posvećuje razvoju socijalističke misli.  Kao jedan od rijetkih oratora svog vremena,širom Amerike nastupa na svim značajnim štrajkaškim okupljanjima, i ubrzo formira Socijalističku Radničku Partiju Amerike, (SLP of America) 1890 godine, i koja još uvijek živi kao jedini svjetski promovitelj Znanstvenog socijalizma  na principima Prve Internacionale.

Iz njegovih djela u posjedu, osobno sam crpio spoznajnu srž velikih humanističkih vihora devetnaestog stoljeća, iz kojih se porodila Marx-Engelsova teorija Znanstvenog Socijalizma: Materijalističke postavke historije, Klasnih podjela društva, i ekonomskog zakona Viška vrijednosti, na kojima se zasniva cjelokupni opstanak izrabljujučih i izrabljenih društvenih klasa. Kao i kraj epohe Utopijskog socijalizma, koji biva teorijski nadomješten jednom kolosalnom povijesnom trojkom Marxa – Engelsa – De Leona.
www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar