petak, 14. kolovoza 2015.

ISIL KAO JEDNOKRATNO I KRVAVO PROCVJETANI POPULJAK KLASNOG DRUŠTVA NA SVOM UMORU

PIŠE NERMIN BISE

KOMENTAR JUTARNJEG LISTA Cilj Islamske države jest da svima omrzne sve muslimane


Twitter
Autor: Nermin Bise
Objavljeno: prije 1 h i 25 min
Žrtve brutalnih egzekucija, koje monstruozno u krvi “potpisuje” ISIL, od prije dva dana su odavde, iz našeg susjedstva. Likvidacija tridesetjednogodišnjeg Tomislava Salopeka iz pitomog slavonskog mjestašca Vrpolja, tik uz granicu između Republike Hrvatske i BiH, potpuno je šokirala javnost i građane Bosne i Hercegovine. Svirepost zločina počinjenog nad Tomislavom u Egiptu potpuno obesmišljava svaki pokušaj krika i vapaja koji bi morao zagrmiti nošen zdravim razumom. Riječi koje bi oslikale ogorčenje naprosto se teško mogu i pronaći, a u nedostatku jasne artikulacije i praktički konkretne reakcije, ubilački pir ekstremista i ubojica djelotvorno postiže svoj efekt.

                                                               *******


KOMENTAR JUTARNJEG Hrvatska mora ostati čvrsta u borbi protiv Islamske države

  • AFP/CROPIX
Objavljeno: prije 11 h i 31 min
Je li se stvarno dogodilo najstrašnije, ono od čega je strepila cijela Hrvatska? Ako jest, misli svih nas u Jutarnjem listu i u cijeloj kompaniji EPH su zajedno s obitelji. Od 22. srpnja, kad je objavljeno da je gospodin Tomislav Salopek otet, pa od 5. kolovoza, kad smo saznali da je u rukama najstrašnijih, najbrutalnijih i najokrutnijih terorista na svijetu, naši novinari i urednici su bili duboko svjesni svega kroz što obitelj prolazi. I zajedno smo s njima strahovali da ne dođe do najgoreg i nadali se da će svi koraci koji su pokrenuti ipak dovesti do sretnog rješenja. Sada se pak čini da se ostvario onaj najcrnji scenarij.

Ne dvojimo da su Vlada, predsjednica, obavještajne službe i svi koji su bili involvirani u pokušaje spašavanja, a to uključuje i naše saveznike, učinili sve u svojoj moći. Ne sumnjamo ni da je Egipat pokrenuo sve svoje kapacitete kako bi se otmica sretno završila: treba biti svjestan da su teroristi razvili cijeli niz modela djelovanja koji uključuje i skrivanje u pustinjskim bespućima ili sinajskim gudurama. Da su barem ti bešćutni teroristi tražili novac, dobili bi ga bez imalo problema. Stoga nema mjesta kritici bilo kojih ili čijih vlasti, na kraju niti moćni SAD ni bogati Japan ili arapski Jordan nisu uspjeli spasiti svoje državljane.
U ovom tragičnom događaju važno je shvatiti da postoje samo jedni krivci, to su mahniti, sumanuti teroristi kojima ljudski život ne znači ama baš ništa, kojima je svaki čovjek koji nije prisegnuo na vjernost samozvanom kalifu neprijatelj čiji život ne vrijedi ništa, bio on Hrvat, Francuz, Japanac, Izraelac, Egipćanin ili Jordanac. I zato je važno da svijet, onaj koji se i dalje drži normalnih normi života i suživota, dakle svijet kršćanstva, islama, židovstva, budizma i svih drugih religija - uključujući i one koji do religija ne drže - ne posustane u borbi za iskorjenjivanje ovog zla koje prijeti svima. Hrvatska je dio međunarodne koalicije u koja se bori protiv tih terorista - iako ne djeluje vojno - i na tom putu mora ostati jer je to jedini mogući stav: sve bi drugo značilo da naša zemlja, a vjerujem da taj stav dijele i svi stanovnici Hrvatske, nije odlučna u borbi protiv zla koje je, evo, stiglo i na naša vrata. A i da nismo dio koalicije ništa ne bi bilo drukčije.
U ovom tekstu namjerno ne spominjemo ime te neljudske organizacije koja je početkom prošlog ljeta u 'blitzkriegu' osvojila velike dijelove Sirije i Iraka i koja se, bez ikakvog prava, poziva na islam. Jasno je da je njihov vazal od studenoga prošle godine, Sinajska pokrajina, odlučila pokazati da su još i gori od svoje centrale kako bi im se ulizali i dokopali što više novca kojih kalif ima. I za ostvarenje tog cilja ne biraju sredstva.
Konačno, treba jasno reći da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja na svijetu u kojoj je islamska zajednica integrirana u potpunosti i gdje se ne govori o suživotu već o zajedničkom životu. Čelnici Islamske zajednice su uvijek djelovali smirujuće, pozitivno i aktivno su djelovali u sprečavanju bilo kakve ekstremizacije pojedinaca. Dovoljno se samo prisjetiti suradnje s hrvatskim vojnicima koji su išli i idu u Afganistan, čelnici Islamske zajednice su i odlazili u Afganistan kako bi pomogli našim vojnicima da bolje razumiju tamošnje okruženje. A i u stalnim su kontaktima s hrvatskim službama kako bi se prevenirao, a onda i pravodobno spriječio bilo kakav slučaj veza s kalifatom. I u tome su bili uspješni.
Ako je, dakle, strašna vijest točna, sada nam ostaje samo tugovati zajedno s obitelji Salopek.

www.severinomajkus.com




Nema komentara:

Objavi komentar