nedjelja, 16. kolovoza 2015.

NITKO NEĆE BITI KRIV

'NITKO NEĆE BITI KRIV'

JESMO LI IZGUBILI BITKU PROTIV KORUPCIJE? 'Ustavni sud pokrenuo je cijeli niz poništavanja presuda, je li vrijeme za ograničavanje ovlasti?'

  • Duje Klarić/CROPIX
Autor: Ivanka Toma
Objavljeno: prije 13 h i 55 min
Sve o rušenju nekoliko ključnih pravosudnih slučajevima i mogućim posljedicama
Je li epizoda borbe protiv korupcije završila ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, ili ćemo ipak gledati nastavak? Nekoliko odluka Ustavnog suda, ali i Vrhovnog, ozbiljno su poljuljale vjeru u to da će svatko uhvaćen u kriminalu (ili barem oni protiv kojih je podignuta optužnica i osuđeni su u prvome stupnju) za to na kraju doista biti i kažnjen. Kažnjavanje za ratno profiterstvo, te kriminal u pretvorbi i privatizaciji je praktično zaustavljen. Ukidanje presude Ivi Sanaderu za uzimanje 10 milijuna eura mita kako bi upravljanje Inom preuzeo MOL, te za uzimanje provizije u kreditu što ga je Hypo banka koncem rata dala Hrvatskoj za gradnju veleposlanstava, za jednu od glavnih posljedica ima suspenziju ustavne odredbe o nezastarijevanju ratnog profiterstva. Kad smo kod Sanadera, u pravno-političkim krugovima najavljuje se i rušenje nepravomoćne presude u aferi Fimi-Media - kraljici svih korupcijskih afera u sklopu koje je u prvome stupnju osuđen i HDZ kao politička stranka. Tu su na sceni tumačenja propisa po kojima zbog šlampave izmjene Kaznenog zakona nema kontinuiteta između ranijeg zakona i novoga po kojemu je iskrojena krivnja Sanadera i HDZ-a kao pravne osobe koja se okoristila izvlačenjem novca iz državnih firmi.......... .
      *******************************************************************
Komentar ovog bloga
Ustavni i Vrhovni sud Hrvatske stavili su i svoj formalni pečat na poništenje temeljnih humanističkih vrjednota jedne civilizacije, koja na Balkanu nikada još nije ni postojala.
Znakomito za EU da još uvijek nitko ne reagira što se upravo u Hrvatskoj rađa jedan novi oblik ISIL prilagođen specifičnim potrebama Kapitala stare dame Europe.
www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar