nedjelja, 2. kolovoza 2015.

SA FRANCIS WHEENOM-om NAPRIJED U ORWELL-ovu PROŠLOST




Argument na koji bi socijalisti trebali biti spremni uzvratiti, budući da ga neprestance potežu kršćanski apologeti i neopesimisti kao što je James Burnham, jest navodna nepromjenjivost  „ljudske prirode“. Socijalistima se spočitava _mislim neopravdano- da čovjeka smatraju usavršenim bićem, a kad ih se upozorava na to da je ljudska povijest samo jedna duga priča gramze, pljačke i tlačenja. Čovjek će, kažu oni, uvijek pokušavati iskoristiti susjeda, uvijek za se i svoju obitelj zgrnuti imutka najviše što može. … Meni se čini da bi bilo ispravno kazati da taj argument spada u kameno doba jer pretpostavlja da će uvijek velika nestašica materijalnih dobara. Ljudska glad za moći doista je ozbiljan problem, ali nema razloga zaključiti da je pohlepa za bogatstvom trajno ljudsko obilježje. Sebični smo u ekonomskih stvarima jer svi živimo u strahu od siromaštva. Ali kad neke robe ima u izobilju, nitko ne pokušava ugrabiti više nego ga pripada. Primjerice, nitko ne pokušava odvojiti za sebe kutak zraka. I milijunaš i prosjak zadovoljavaju se s onoliko zraka koliko im je potrebno za disanje. Ili recimo voda. U ovoj nas zemlji ne muči nestašica vode. … No u sušnim zemljama Sjeverne Afrike, toliko mržnje zbog nestašice vode, i kakvih li užasnih zlodjela! A tako je sa svim dobrima. Da ih je u izobilju, kao što bi bez problema moglo biti, nema razloga pomisliti da se u dva naraštaja ljudima iz glave ne bi izbilo njihove navodne stjecateljske nagone . A ako se ljudska priroda uopće ne mijenja, zašto nismo više ljudojedi niti to želimo biti ?
GEORGE ORWELL, Tribune , 21. srpnja 1944.
     ******************************************************************

Tekst koji bi se u zdravom društvu nalazio u osnovnoškolskoj lektiri, kojeg se boje svi kršćanski apologeti kao đavo od tamjana. Vatikanski poglavar Franje napose
                                               *****
Dok nametnuti režimi poput hrvatskog, koji se najviše busaju u svoja kršćanska prsa, bivaju naj zloslutnije društvene pojave sa ljudsko-paklenog dna.
Eto čemu služi , i zašto suvremeno pervertirano Kršćanstvo.

www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar