utorak, 16. veljače 2016.

KRAH

 KULA OD KARATA

„Već i mala djeca poznaju igru slaganja kockica. Slažu kockicu na kockicu sve dok ne izgrade kulu koja ćese sama od sebe u jednom trenutku srušiti, što će ih od svega srca nasmijati i potaknuti da počnu iznova graditi. To je dosta slično što se dogodilo 2008.godine  Jedina je razlika u tome što – za razlikuod bankara koji su vrlo brzo (novcem poreznih obvezika) počeli graditi novu kulu – nije bilo smijeha, nego je večina ljudi bila zlovoljna i nakon nekoliko godina nakon što se najviša kula treskom srušila.
    Prića o krahu iz 2008. godine postala je legendom, O tome su napisan brda knjiga koja sada krasepoice sveučilišnih knjižnica, aerodromskih knjižara i ljevičarskih štandova koji nude svoju svoju ljevičarsku robu na uličnim uglovima i sličnim mjestima. Stoga nije potrebno udubljivati se u slijed zbivanja osim da se uspostavi najkraća kronologija kkao brzinski podsjetnik na nizanje dogođaja. Prva svrha ovog poglavlja je da nas podsjeti na ritam tog strmoglavljenja, na dubinu ponora i na aporiju u koju je svijet upao. Nastojat ćemo se prisjetiti tih dramatičkih dogođanja, a pri tom ne smetnuti s uma dublje razloge odvijanja Globalnog plana i njegove zamjene Globalnim Minotasurom.
     Wall Street je, kao što znamo,već prije 2008. godine uspio uspostaviti paralelni sustav , neku vrstu rivatnog novca podrputog priljevom kapitala u Globalni Minotaur . Globalna je ekonomija utonula u ovisnost o tom otrovnom novcu koji je, već po svojoj prirodi, nezaustavljivo i bez osnove dijelio i množio. I tako se, kad se taj novac pretvorio u prah i pepeo, svjetski kapitalizam urušio. Da središnje banke nisu izvukle pouku iz kraha 1929. godine, odjeci bi bili nezamislivo stršni, a sad su samo strašni.“

Yanis Varoufakis, str. 133. Globalnog Minotaura

Nema komentara:

Objavi komentar