subota, 20. veljače 2016.

PLODOVI EUROPSKE UNIJE

DVORIŠTE U DVIJE DRŽAVE

‘U vrtu su nam podigli ogradu zbog izbjeglica. Rekli su nam da će se vrt razdijeliti napola'

Objavljeno: prije 4 h i 8 min
Zamislite da se jedno jutro u vašem dvorištu pojave policija i vojska i kažu da će vam od danas kroz dvorište prolaziti žičana ograda jer katastarska granica prolazi točno posred vašeg vrta. Sada zamislite da je ta ograda visoka dva metra, da je pridržavaju golemi potporni stupovi ukopani u vaš voćnjak, a da protiv te odluke nemate baš nikakva pravnog lijeka. Upravo to jučer se događalo u naselju Obrežje na slovensko-hrvatskoj granici u kojem stanuje i nekoliko hrvatskih obitelji.
- Pojavili su se prekjučer i počeli postavljati ogradu kod susjeda. Sad su došli do našeg vrta, a u njega su postavili potporne stupove i rekli nam da će se vrt razdijeliti napola. Tješili su nas da nemamo razloga za brigu jer će postaviti vrata u vrtu gdje god želimo - rekli su nam stanovnici koji su htjeli ostati anonimni.
Foto: Ronald Goršić/EPH

‘Ovo je apsurdno’

Polemike oko državne granice, službenih prijelaza i upravljanja imovinom koja je razdijeljena na dvije države za njih su odavno riješene. Osobito nakon što su obje države ušle u EU. No, tvrde da na ovo nisu bili spremni.
- Problema je uvijek bilo, primjerice, šverceri su nam znali prolaziti kroz vrt, zbog čega smo morali posjeći sva stabla u voćnjaku. Znali su se skrivati od granične policije pod njima pa smo ih morali ukloniti. Neko vrijeme je čak i bio mir i normalno se živjelo. Kad su s ove strane počeli postavljati žilet-žicu, mislili smo da će ostati na tome, ali ovo što je uslijedilo apsurdno je - rekli su nam stanovnici. Ivan Jagodićjedan je od stanovnika naselja čija se kuća nalazi na hrvatskoj strani granice, a službeno će biti odsječen od svoje imovine kad se postavi ograda. Kako će to izgledati, nitko mu još nije službeno objasnio.
- Bili smo na razgovoru kod graničnih policajaca koji su nas uvjeravali da ćemo uvijek moći do svojih kuća. Netko će nam otvoriti vrata ili ćemo imati ključ, no ako se izbjeglička kriza nastavi, zbog lokacije ograde oni će ‘čekati’ u mom vrtu - rekao nam je zabrinuti Jagodić. Neslužbeno doznajemo da je postavljanje ograde na slovenskoj strani granice dio nove pogranične politike, odnosno pojačanja sigurnosnih mjera nakon jučerašnjeg sastanka šefova policije Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije u Zagrebu.
Foto: Ronald Goršić/EPH

Promjena zakona

Slovenske novine Dnevnik navode da je žurno upućen prijedlog o dopuni zakona o nadzoru državne granice po kojem bi vlasnici zemljišta morali omogućiti postavljanje ograde, iako je slovenska vlada svjesna da će donošenje te odluke izazvati pobunu stanovnika na tim područjima.
    ***********************************************************************
Ili dokle seže suvremeni klasni apsurd.

Nema komentara:

Objavi komentar