subota, 13. veljače 2016.

MICA- MACA-DOĐI DO LACA *

Kad je Ronald Regan 1981. ušao u Bijelu kuću , mladi Globalni Minotaur već je bio u kući, ako i nije zapovijedao. U SAD-u su ga njegove sluge mazile, pripravljajući ga za veće i bolje stvari koje će tek doći. Kako se dvostruki deficit SAD-a  stalno povećavao, iz dana u dan rastao je utjecaj zvijeri na američko društvo i na svjetsku ekonomiju. Reganov je doprinos  bez sumnje bio u stvaranju političkog ekonomskog okruženja   koje je odgovaralo Monitauru.
    Reganova retorika zatirala je u osjetljivu žicu na kraju desetljeća zbrke u kojem je ponos američkog naroda dobio najgori niz udaraca u svojoj povijesti: očito ucijenjen klikom proizvođača nafte s Bliskog istoka, pobijeđen na bojnom polju Vijetkonga , izbačen iz Irana  Homeinijevom revolucijom , pasivno promatrajući kako Crvena armija  marširaju Afganistan. Američko društvo duboko je osjetilo zlokobne učinke socijalnih napetosti do kojih je doveo zastoj u rastu realnih plača. Američka je javnost bila željna poziva na oružje, na novu „paradigmu“ koja će im povratiti samopoštovanje. Predsjednik Regan pružio je Amerikancima ono što su očekivali  niže poreze, naoružanje i povratak dobrim puritanskim vrijednostima.
   Osnovna ideja nije bila ni nova ni složena: maknuti vladu sputa Amerikancima, pustiti im da zadrže svoji dobitak i pustiti da žive kako žele. Ustvari, to je značilo potpuno napuštanje načela nadahnutih krizom 1929.,  prema kojima je tržište previše hirovito da bi se prepustilo poslovnom svijetu i potrošačima , a vlada SAD-a mora disciplinirati , maziti paziti napredak privatnog sektora  da bi spriječila novu krizu, ne samo na lokalnoj nego i na globalnoj razini. U nekom smislu Reganova  poruka  bila je u skladu s Volckerovom  ranijom idejom da interesi SAD-a zahtijevaju  „dezintegraciju svjetske ekonomije.
  Jedina je razlika u tome što je bivši glumac drugorazrednih filmova  to govorio jednostavnije : ništa ne osigurava  bolje zajednički   uspjeh nego uklanjanje zapreka individualnom uspjehu, bila je njegova poruka. Ako  se mnogima čini da velika Amerika zastaje , to je zato što je vuće nazad Velika Vlada. Uz privatni sektor koji je potencijalno produktivan i otima se iz uzda zamišljenog Levijatana , jedino je potrebno raskinuti spone i staviti Levijatana na njegovo mjesto. A koje mu je mjesto ako ne američkoj vojsci dopustiti da širi svoju moć na sve četiri strane svijeta.
    Kad je pridobio naklonost američkog biračkog tijela , Washington se dao na politi ekonomije ponude i na masovno povećanje vojnog proračuna . Davanje prednosti bio je signal za smanjenje svih zapreke akumulaciji kapitala. U praksi to je značilo veliko smanjenje poreza na najviše plaće, smanjenje programa socijalnih troškova i ukidanje brojnih ograničenja  na Wall Streetu, ostataka doba Globalnog plana . Istovremeno su najnoviji vojni troškovi bili blagoslov za najveću industrijsku mrežu povezanu s industrijom oružja i nabavom ministarstva obrane.


Kad su glasovi neslaganja istaknuli da smanjenje poreza ide u prilog  bogatima ( posebno kad se kombinira sa socijalnih davanja za siromašne), uobičajeni odgovor dolazio je u publiku takozvanog.efekta curenja : što se više obogaćuju bogati  (prema toj teoriji, to će njihova potrošnja i investicije curiti dolje prema siromašnima, i to više nego što bi bio slučaj kroz transfere financirane od oporezivanja bogatih.


Efekt curenja prema dolje smišljen je da opravda smanjenje stopa poreza za bogate , sugerirajući da će dodatni novac konačno curiti dolje, prema siromašnima. Svi  konkretni dokazi slažu se protiv te hipoteze. Jednostavnije rečeno, to se nije nikada dogodilo.. Razmetljivo bogatstvo sve bogatijih nikada nije dospjelo do niže srednje klase koja je teško živjela . Ustvari,  dogodilo se baš suprotno: tržište sekuritiziranih derivata  dovelo je potpuno do suprotnih učinka do suprotnog učinka  .  suprotnog učinka. Kao što smo vidjeli sekuritiziranje nesigurnih dugova siromašnih ( odnosno konverzija subprime hipoteka  u CDO) imalo je učinak da početni zajmodavac  bude potpuno indiferentan u vezi time hoće li zajam biti vraćen ili ne  ( jer on će već biti prodan nekom drugom) Ti sekuritizirani paketi prodavat će se i preprodavati uz golem profit ( ili je tako bilo prije sloma  2008.)  Bogati su oštroumno otkrili novi način da postanu bogatiji- prodajući u paketima papirnate imovine snove , težnje, a na kraju i očaj najsiromašnijh  u društvu“…..
Yanis Varoufakis. Str.122. 123, 124.   Globalni Minotaur
(* Lac= mišolovka)
www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar