ponedjeljak, 15. veljače 2016.

ŽIVOT U KOLONI


NAJGORI GRANIČNI PRIJELAZ U HRVATSKOJ Državljani BiH: 'Čekamo satima, a vaši policajci nas vrijeđaju. Pitaju jesmo li turisti ili teroristi, što ima u Siriji, psuju nam majku bosansku...'

Objavljeno: prije 4 h i 8 min
'E, ovo je živa sramota. Po šest sati, jarane, ovdje se vozi 500 metara do granice...'
Prosječan čovjek tijekom svojeg životnog vijeka samo na spavanje potroši 26 godina. Radeći da bi preživio izgubi 11 godina, a isto toliko presjedi pred televizorom. Da su američki stručnjaci za “gubljenje vremena” svoje ankete provodili u zapadnoj Bosni, onda bi se u ovaj bizarni niz savršeno uklopio još jedan podatak: Bošnjaci na graničnom prijelazu Maljevac u kolonama provedu točno četiri godine svojih života.
Prema nekim procjenama, čak 17.000 ljudi podrijetlom iz Unsko-sanskog kantona susjedne države živi i radi u Sloveniji i Austriji. Većina njih svaki vikend dolazi kući u Bosnu. Iz Slovenije Hrvatsku prijeđu tamo gdje je najtanja, u Karlovačkoj županiji, pa im do granice treba oko dva sata. Da bi je prešli, što obično biva petkom popodne, treba im još barem toliko, a u dane blagdana i dvostruko dulje. U nedjelju popodne ista priča, samo što se u tom slučaju radi o ulazu u Hrvatsku.

Pečat, a imaju dozvolu

Hasim Hasanbašić je musafir (putnik) iz Ljubljane za jedno selo između Velike Kladuše i Bihaća već 35 godina (od toga samo prvih 10 nije bilo granice).
- E, ovo nema nigdje na svijetu i ovo je živa sramota. Po šest sati, jarane, ovdje se vozi u koloni od 500 metara do granice. Jedan auto štambiljaju valjda deset minuta. I ja se svađam, jer dosta mi je više svih tih godina, a oni kažu: Ako ti nije pravo, vrati se natrag - žali nam se ogorčeni Hasim dok njegova kći Anela, čiji bosanski jezik ima slovenski prizvuk, ne može pojmiti zašto se svaki put pečatira putovnica ljudima koji godinama imaju dozvolu za boravak u Sloveniji.
To bi htio znati i Elvis Redžić. On je svoju putovnicu izvadio 6. kolovoza 2014. godine. Iako vrijedi deset godina, morat će je mijenjati već ovaj mjesec jer mu je ostalo mjesta za samo dva pečata. To će ga koštati novih 60 maraka (240 kuna).
    ************************************************************************************
Komentar ovog bloga 
Kako bi inaće naši politički uljezi ovdje živjeli. Bez okruženja tuđih malenkosti, čime bi se još mogli  uzdizati?!
www.severinomajkus.com 

Nema komentara:

Objavi komentar