ponedjeljak, 22. veljače 2016.

PREPISIVAĆI ZLA

BIOGRAFIJA MILIJANA BRKIĆA

'ZA RATNE DRUGOVE SAM VASO, ZA OSTALE MILIJAN' U ratu se proslavio neviđenim junaštvom, a u politiku je ušao nakon što je odbio uhititi Norca. Ali tu je priča i o prepisanoj diplomi...

  • Ivo Ravlić / CROPIX
Autor: Ivanka Toma
Objavljeno: prije 9 h i 11 min
Milijan Brkić, kako sam kaže, za ratne drugove Vaso, rođen je 1970. u Klobuku kod Ljubuškog. Odrastao je u Zagrebu, gdje je upisao Policijsku akademiju, a odatle je otišao u rat. Prijavio se kao dragovoljac u policiju i sudjelovao u prvim ratnim operacijama.
Počelo je 2005. kada ga je Karamarko pozvao u SOA-u, gdje je pokrivao područje organiziranog kriminala, a kada je Karamarko postao ministar unutarnjih poslova, Brkić postaje zamjenik ravnatelja policije, ali de facto jedan od najvećih autoriteta. Njihova povezanost se iz represivnog aparata preselila u politiku. Kao glavni tajnik HDZ-a Karamarku je pri preuzimanju stranke bio osoba od najvećeg povjerenja i najodaniji suradnik. Brkića u biografiji prati i nezgodna epizoda s Karlovačkom bankom koja je kreditirala poslove njegove supruge, te jednako neugodna epizoda diplomskog rada. Policijska akademija na kojoj je diplomirao tu je diplomu 2014. poništila zbog plagiranja diplomskog rada. Godinu poslije Upravni sud je odluku poništio, ali zato što je Akademija napravila proceduralnu grešku.Počeo je oslobađanjem vojarne na Plesu, pa je sudjelovao u akciji u Kostajnici, a onda se priključio zagrebačkoj postrojbi Specijalne policije Alfe. Počeo je kao običan vojnik, a završio kao zapovjednik. Kada je riječ o njegovu ratnom putu, u 20 godina se nije javio nitko tko ne bi potvrdio da je obišao najteža ratišta u Hrvatskoj, da su ga krasile hrabrost, odvažnost i odanost postrojbi. O junaštvu svjedoči priča kako je jednom prilikom pet sati izvlačio ranjenika. Brkićeva politička uvjerenja i stavovi široj su javnosti postali poznati 2001. kada je kao zapovjednik Alfi odbio zapovijed i nije htio uhititi Mirka Norca. Potom je smijenjen, ali nije dobio nečasni otpust iz policije. Pobornici Brkićeva postupka navode da je tada počela njegova kalvarija u policiji. Nakon tog je razdoblja karijeru vezao uz Tomislava Karamarka.

Nema komentara:

Objavi komentar