nedjelja, 11. rujna 2016.

JELENA LOVRIĆ


SKORO DA ĆE BITI JAO POBJEDNIKU! Kratki popis problema s kojima ćemo se probuditi 12. rujna, bez obzira tko na kraju bude sastavljao Vladu

    AUTOR: 
    • Jelena Lovrić
  •  OBJAVLJENO: 
  • 11.09.2016. u 10:46
Sibenik, 110916.
U sedam ujutro otvorena su biracka mjesta u RH na kojima gradjani biraju predstavnike vlasti na izvanrednim parlamentarnim izborima.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX
Život počinje u ponedjeljak. Dan nakon što se zatvore birališta. Ovo dosad, sve što smo gledali proteklih tjedana, bila je velika predstava. Bez obzira na to tko će dobiti izbore i sastavljati Vladu, desni, lijevi ili miješani, novu vlast čeka lista ozbiljnih problema koje će odmah morati početi rješavati. Skoro da će biti jao pobjedniku!.......Uz vjerojatno neminovno stezanje remena, nužno je misliti i o pravednijoj distribuciji tereta. Hrvatska je zemlja s ogromnim socijalnim rasjedima. Sa strašnim socijalnim razlikama, koje nisu rezultat rada, znanja i sposobnosti, s rekordnim udjelom multibogataša, proizvodom ortačkog, degeneriranog kapitalizma i isto tako opasno naraslim siromaštvom. Politika mora voditi računa ne samo o ekonomskom napretku, nego i o socijalnoj koheziji. U suprotnom, igra se opasnošću da socijalni rascjepi rezultiraju društvenim potresima, tko zna kakvih razmjera. Dosadašnje političke elite nisu uspijevale osigurati ni materijalni prosperitet, ni društveno skladan razvoj. A bez toga politička je stabilnost mjehur od sapunice, tvrđava bez temelja.
*********************************************************************************************
Komentar ovog bloga 
Politika ne mora voditi računa o društvenom napretku, niti je to ikad činila. Kad bi i činila, bio bi to njen doslovni salto mortale. Smjesta bi pala pod stečaj posjednih klasa, koji je plaćaju da vodi njihove poslove; a ne da se brine  za nekakvu dobrobit općeg društva. 
Ako intelektualne svite nastave drobiti svoje reformske šare: kako ukazati put ne prosvijećenim masama, time bivaju , svijesno ili ne, direktno u službi onih društvenih klasa, koje tjeraju te podčinjene mase na kulise, gdje im nije mjesto. Te ih se sistematski podcjenjuje  kao temeljnog društvenog faktora cjelokupne stvaralačke proizvodnje , jedine odgovorne za sav ljudski opstanak.
Uključujući intelektualni snob, koji šara svoje mudrolije van prostora i vremena, opstankom  isključivo na njihovom univerzalnom  stvaralaštvu.
www. severinomajkus.com    

Nema komentara:

Objavi komentar