četvrtak, 14. ožujka 2019.

VELIKO OČEKIVANJE

ZA I PROTIV SPAŠAVANJA ULJANIKA Plenković: Veliko financijsko izlaganje razmontiralo bi naš proces štednje Marić: U brodogradnju je upumpano 35 milijardi kuna, kako opravdati još 7 do 10? Miletić: Vladajuća ekipa besprizorno vrijeđa javnost

 | Autor: Milan PAVLOVIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

Ako hoću da mi se smanjuje javni dug, da nastavim biti fiskalno konsolidiran, da po mogućnosti idem u proračunski suficit, nije mi svejedno da mi odjednom dođe milijarda ili više od milijarde eura koje negdje moramo financirati. Ne možemo ih naći iz džepa, nemamo ih trenutno zapisanih, morat ćemo se negdje zadužiti, a to onda mijenja situaciju, rekao je premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković jučer se prvi put obratio o Uljaniku odkako je postalo izvjesno da samo Vlada može spasiti pulsku tvrtku, i to s oko milijardu eura kroz proces restrukturiranja. Plenkovićeve riječi ne djeluju ohrabrujuće, prije svega zato što je istaknuo da bi veliko financijsko izlaganje države razmontiralo proces štednje u koji Vlada ulaže zadnje dvije i pol do tri godine.
"Dakle, ako hoću da mi se smanjuje javni dug, da nastavim biti fiskalno konsolidiran, da po mogućnosti idem u proračunski suficit, nije mi svejedno da mi odjednom dođe milijarda ili više od milijarde eura koje negdje moramo financirati. Ne možemo ih naći iz džepa, nemamo ih trenutno zapisanih, morat ćemo se negdje zadužiti, a to onda mijenja situaciju. Međutim, nije to odjednom, to je nešto što bi išlo kroz proračunske godine, i zato hoću da sve precizno iskalkuliramo", rekao je Plenković.
Premijer je napomenuo i da "to nisu odluke koje se donose preko koljena" te da oni koji odlučuju "imaju još dana". Poručio je kako oko Uljanika nema nesuglasica između ministara financija i gospodarstva Zdravka Marića i Darka Horvata, što je reakcija na tvrdnje pojedinih medija, usmjerene na to da je Horvat za spašavanje Uljanjika, a Marić protiv.
Marićeve brojke
Zanimljivo je da se Plenković začudio na primjedbu da će odluka o Uljaniku biti na Vladi u petak, što je u ponedjeljak najavio ministar Horvat. Premijer je rekao da se to neće dogoditi sto posto. Rekao je i da se ne može nastaviti kao ranije, kada su se ogromne državne potpore i sredstva poreznih obveznika ulagala u brodogradilišta, koja su unatoč tome završavala u poteškoćama. Dodao je da je i on, poput koalicijskih partnera, zatražio dodatne kalkulacije troškova restrukturiranja i stečaja, jer treba doći do brojki oko kojih se svi slažu.
"Lani su brojevi bili upola manji. Ako u godinu dana imate diskrepanciju procjene od 600 milijuna eura i 1,2 milijarde, onda je to nešto nad čime bi se svatko tko ima zrno zdravog razuma zapitao i krenuo malo provjeravati. I zato hoću da se to konsolidira", istaknuo je Plenković, dodavši kako nije isto kada dubinsko snimanje radi država, sama kompanija i netko tko je zainteresiran da bude strateški partner.
"Zato moramo doći do brojeva oko kojih se svih slažemo i to je zadaća ministara", rekao je. Na pitanje je li spreman donijeti političku odluku ako se uspostavi da je restrukturiranje između 3 i 5 milijardi kuna skuplje od stečaja, rekao je da će se vidjeti.

Nema komentara:

Objavi komentar