srijeda, 27. ožujka 2019.

"KRVI IM SE NAPIJMO !" /PREPORUČENO/

ANALIZA GLAVNOG UREDNIKA GLASA ISTRE ROBERTA FRANKA

KRVI IM SE, NAPIJMO! KRVI! Poanta je da se krvi gladnom narodu pompozno servira jednu priču, u ovom slučaju s uhićenjima, kako bi se sa što manje političke štete za Vladu premijera Plenkovića, provukla ona o zatvaranju dva brodogradilišta

Snimio M. MIJOŠEK

Uhićenje čelnika Uljanik Grupe i Uljanik plovidbe kao i predsjednika Uprave 3. maja otprilike 48 sati prije odluke Vlade RH o sudbini pulskog i riječkog brodogradilišta, gledajući na trenutak u kojem se odvijalo, rijetko je glup potez koji pritom vrijeđa zdravu inteligenciju. Ovdje je, naime, na djelu izlizano, antipatično, politikantsko, kvazišpijunsko, jeftino i podcjenjivačko skretanje pozornosti s priče o najvjerojatnijem pokretanju stečaja na sam čin uhićenja i detektiranja navodno ključnih krivaca za propast dva brodogradilišta koja su othranila Istru i Primorje.
Ovakav scenarij, za koji postoji niz razloga da se u njega nažalost može vjerovati, PR-ovski je odavno osmišljen i već viđen u mnogim beskrajno glupim filmovima c produkcije. Poanta je, dakle, da se krvi gladnom narodu u pažljivo biranom trenutku pompozno servira jednu priču, u ovom slučaju s uhićenjima, kako bi se sa što manje političke štete provukla ona druga priča, za Vladu premijera Plenkovića puno opasnija, o zatvaranju dva brodogradilišta. Prema očekivanjima PR-ovaca koji savjetuju Vladu i DORH, politička odluka o stečaju škverova amortizirat će se tako da se narodu sada serviraju toliko priželjkivani krivci za njihovu propast.
Politički nalog
I onda slijedi kazna. Giljotina. Dekapitacija. Ritualno skidanje glava. Treba ispasti da su jedino ova 12-orica kriva što je Uljanik Grupa poslovno posrnula. Tako će se iz gabule lakše izvući premijer Plenković koji s potpuno podijeljenom Vladom i koalicijskim partnerima i formalno mora odlučiti što će s ova dva brodogradilišta. Po jednima još nije odlučio i dvoumi se. Po drugima, brojnijima i bolje upućenima, izveden je igrokaz s uhićenjima što se, gle čuda, vremenski savršeno, ma doslovno u dan, poklapa s donošenjem vrlo izvjesne odluke o pokretanju stečaja. Čovjek stvarno mora biti potpuni idiot da ne prepozna nevjerojatnu i nedopustivu povezanost uhićenja s jedne i donošenja političke odluke o sudbini brodogradilišta s druge strane.
Nitko pametan nije protiv stečaja Uljanika ako to analitika pokaže jedinim mogućim rješenjem. Nitko nije protiv uhićenja onih koje se opravdano i argumentirano smatra odgovornim za propast brodogradilišta. No svatko pametan je protiv političko-pravosudnih manipulacija kojima, nažalost, trenutno očito svjedočimo.
U svemu tome neovisnost DORH-a više ne postoji, a nema goreg nego kad se baci sjeme sumnje u rad ove institucije. To sjeme će se ovdje i u ovom slučaju uhvatiti na plodno tlo. Ako se kod ovih uhićenja i ne radi po nalogu politike, a malo je onih koji u to ne vjeruju, ostaje ubitačan dojam da DORH kukavički prati njena očekivanja te osluškuje što bi joj odgovaralo. Takvo ponašanje je siguran put u profesionalnu propast. No, važnije je kako građani zbog ovakvih situacija gube povjerenje u pravni sustav. Nitko pametan i pošten u ovoj državi, kad se ona kroz svoje institucije bori za pravo i pravdu, za poštenje i kazne odgovornima za, naprimjer, propast Uljanika, nije protiv istraga, optužnica i suđenja. No, pravni sustav to mora raditi samostalno, bez histerije, s velikom sigurnošću i vjerom u svoj pošten i argumentiran pristup, a ne sa željom da se zbog očekivanja politike nekome napakira. I da, pravni sustav to mora odraditi neovisno o politici kojoj se u ovom slučaju kurvinski dodvorava. Sve je to gadljivo do te mjere da je jedan od logičnih zaključaka kako pravni sustav i politika jedni druge kompromitiraju i kao takvi jedni druge zaslužuju.
Ovoj vlasti i još više DORH-u trebalo bi postaviti niz retoričkih pitanja, poput onog zašto su uhićenja uljanikovaca provedena baš u tjednu donošenja odluke o sudbini dva brodogradilišta. Je li ovo sada s uhićenjima topnička priprema za pješadijski napad kroz konačno gašenje dva sjeverna škvera? Ako su razlozi za uhićenja izdana državna jamstva, nenamjensko trošenje sredstava ili restrukturiranje 3. maja koji je dio svog novca pozajmio Uljaniku, nije li to poznato već godinama? Zašto se čekao baš ovaj trenutak kad su to toliko stara saznanja da su se od ponavljanja već potrošila u javnoj upotrebi?
Zaštićeni moćnici
Nego, gdje je tu odgovornost politike i ministara? Zar nijedan od njih nizašto nije kriv? Zašto nitko iz politike zadužen za kontrolu trošenja proračunskog novca ne odgovara? Tko je sve zakazao u tom sustavu kontrole? Zašto DORH to ne istraži? Čega se boje? Zašto se na informativne razgovore ne privedu oni iz politike koji su imali najviše moći i sva saznanja?
Hoćemo li svjedočiti premetačini kuća nekih ministara? Zašto su od istrage pošteđeni odgovorni u ministarstvima gospodarstva i financija, razni revizori i, prije svih, odgovorni u Hrvatskoj brodogradnji-Jadranbrodu? To je, inače, krovna organizacija hrvatske brodogradnje koja za državu obavlja poslove nadzora po brodogradilištima. Oni dobivaju izvješća o poslovanju brodogradilišta o čemu izvještavaju nadležna ministarstva i Vladu. Dakle, kad će se njih hapsiti? Aha, ili su i oni zaštićeni velom politike koja bi prepuštanjem čelnih ljudi Hrvatske brodogradnje u ralje pravnog sustava i sama bila izložena mogućem progonu?
Nažalost, ništa od svega toga. Takvi ostaju na slobodi. Preostaje nam samo da se ovoj 12-orici žigosanih krvi napijemo.

Nema komentara:

Objavi komentar