S

Zašto je tri i pol milijuna Poljaka pogledalo film o ne baš uzornim pripadnicima klera




“Kler” je priča o trojici svećenika koji su približno iste generacije, stari su znanci i druže se. Prva su dvojica župnici, a treći je visoko pozicionirani birokrat krakovske nabiskupije. Prvi od njih, Kukula, koji vodi gradsku župu, suočava se s optužbom za pedofiliju. Drugi je seoski župnik Trybus, alkoholičar koji čeka dijete sa župljankom. Treći je Lysowski, biskupov povjerenik za građevinske radove. Pred nama je pravi katalog katoličkog licemjerja, navlas sličan onom u Hrvatskoj
Ako za hrvatsku klerikalno-konzervativnu politiku postoji zemlja koja utjelovljuje smjer u kojem bi željeli da se Hrvatska razvija, onda je ta zemlja Poljska. Poljska je, kao i Hrvatska, katolička postkomunistička zemlja. Kao i Hrvatska, to je katolička nacija u (većim dijelom) nekatoličkom susjedstvu. I u Poljskoj, kao i u Hrvatskoj, Katolička je crkva bila glavna opozicija komunističkoj vlasti i iz toga izvukla političku dividendu. Zato danas ima i ekonomsku i političku moć.
**************************************************
Vatikan je sve to dobro znao što radi prokazivanjem socijalizma kroz prizmu staljinističke Rusije.  Sve je ostalo teklo, i teće, kao med i mlijeko, prerađeno u dogmu i laž.  U izbrušenu glavu i ljudski prazan stomak.