Sporazum odbijen i treći put; London mora otići 12. travnja, odustati od Brexita ili raspisati europarlamentarne izbore

Autor:
  • TEA TRUBIĆ

29.03.2019.



Speaker of the House John Bercow announces the results of the vote on alternative Brexit options in Parliament in London, Britain, March 27, 2019 in this screen grab taken from video. Reuters TV via REUTERS
Reuters TV / REUTERS

Predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow




S 344 glasa protiv i 286 za, britanski zastupnici treći put su odlučno odbili sporazum o Brexitu, što znači da Uniju moraju napustiti 12. travnja bez dogovora, odustati od izlaska iz EU ili raspisati izbore za Europski parlament i prolongirati cijelu agoniju. Strategija će se odlučiti na sjednici u ponedjeljak.


Samo nekoliko trenutaka nakon što su objavljeni rezultati današnjeg glasanja, pala je vrijednost funte za 0.46 posto.



MarketWatch

Premijerka May najavljuje 'teška vremena'.
- Posljedice ove odluke bit će teške, sada možemo očekivati Brexit bez sporazuma - izjavila je u govoru nakon objave rezultata.
Točno na dan koji je Ujedinjena Kraljevina trebala napustiti Europsku uniju, Donji dom parlamenta održao je još jedno u nizu povijesnih glasanja. Danas popodne, zastupnici su treći put glasali o usvajanju Sporazuma o Brexitu, no ovaj put su odlučivali o usvajanju samo polovice njegovog sadržaja. Riječ je o triku kojim se poslužila premijerka Theresa May kako bi zaobišla proceduralnu odredbu predsjedavajućeg Johna Bercowa koji je prošloga tjedna odlučio da na dnevni red Donjeg doma neće moći doći isti tekst koji je već dva puta odlučno bio odbijen.
- Nadala sam se da ćemo danas napuštati Europsku uniju, ali nažalost to se nije dogodilo. Nakon što ste odbili sve ostale mogućnosti za pronalazak rješenja, netko bi se pitao zašto mi je još uvijek stalo? Stalo mi je zato što je ovo posljednja šansa da ispoštujemo obećanje koje smo dali našim sugrađanima - izjavila je premijerka Theresa May.
- Premijerka treba prihvatiti činjenicu da je njezin sporazum uistinu mrtav - izjavila je prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon.



Oporba, očekivano, traži prijevremene izbore, a upravo je na tome bila temeljena cijela strategija Laburističke stranke. Jeremy Corbyn i danas je pozvao premijerku da odstupi i omogući opoziciji da pronađe bolje rješenje. Međutim, taj scenarij nije pretjerano izgledan zato što se njemu protive i koalicijski partneri iz redova sjevernoirske Demokratske unionističke stranke te svi zastupnici torijevaca. Naime, Irci i torijevci više strahuju od Corbyna na vlasti nego od 'tvrdog' Brexita.
Zanimljivo, tvrdolinijaši iz redova Konzervativne stranke Jacob Reese-Mogg i Boris Johnson, danas su iznenadili sve prisutne kada su se tijekom glasovanja uputili u hodnik za prihvaćanje sporazuma. Bio je to prvi put da su prihvatili kompromisno rješenje Therese May, što govori u prilog činjenici da ih je zadovoljila uvjetna ostavka koju je ovoga tjedna podnijela premijerka.
Teško je u nekoliko jednostavnih rečenica sažeti što se sve posljednjih tjedana dogodilo u Londonu. Donji dom britanskog parlamenta odbio je svako moguće rješenje za izlazak iz ove pat pozicije, osim jednoga; odgoda Brexita. Premijerka May je prošlog tjedna poslala službenu molbu predsjedniku Europske komisije Donaldu Tusku, u kojem ga je zamolila za odobrenje odgode Brexita do 30. lipnja 2019. godine. Na summitu Europskog vijeća krajem tjedna, europski čelnici odobrili su odgodu, ali prema svojim uvjetima postavivši joj jasan ultimatum; Brexit može biti odgođen do 22. svibnja (dana prije početka izbora za Europski parlament), ali samo pod uvjetom da Donji dom parlamenta odobri Sporazum o Brexitu do 29. ožujka 2019. godine. U suprotnom, London mora do 12. travnja napustiti EU bez dogovora, odustati od Brexita u potpunosti ili raspisati izbore za Europski parlament.
Tusk je na svom službenom Twitter profilu samo nekoliko trenutaka nakon objave rezultata glasanja objavio da će se 10. travnja 2019. godine održati summit Europskog vijeća kako bi državnici pokušali usuglasiti strategiju prema Londonu.