četvrtak, 18. lipnja 2020.

JOHN BOLTON

KOMENTAR
Robert Bajruši
Robert Bajruši

Može li Boltonova knjiga biti posljednji čavao u lijesu Trumpove političke karijere?

Vjerujemo da se američki predsjednik Donald Trump ne osjeća najbolje svaki put kada se prisjeti kako je i zašto angažirao Johna Boltona
John Bolton i Donald Trump
John Bolton i Donald Trump
 Brendan Smialowski
Objavljeno: 18. lipanj 2020. 23:49
Vjerujemo da se američki predsjednik Donald Trump ne osjeća najbolje svaki put kada se prisjeti kako je i zašto angažirao Johna Boltona svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost. Boltona je doveo u Bijelu kuću jer su ga užasno nervirali dotadašnji savjetnici, redom ozbiljni stručnjaci za sigurnosno-obavještajne teme, Michael Flynn i H. R. McMaster, pa ih se Trump riješio i zamijenio konzervativnim jastrebom, koji zagovara politiku prema problematičnim državama, u kojoj ih SAD najprije bombardiraju pa okupiraju, a onda desetljećima smišljaju strategiju kako izići iz kaosa u koji su se upustile.
John Bolton je, zajedno s Donaldom Rumsfeldom, Dickom Cheneyjem i Paulom Wolfowitzom, arhitekt napada na Irak, na temelju izmišljenih dokaza prema kojima je Sadam Hussein posjedovao biološki arsenal i paktirao s al-Qa'idom. Iako se pokazalo da je sve bila laž, koja je, istina, eliminirala Husseinovu brutalnu diktaturu, ali i izazvala erupciju nasilja i više od stotinu tisuća mrtvih, Trump je uzeo Boltona kao savjetnika, na zgražanje čak i mnogih republikanaca.
Bila je to ogromna pogreška jer je Bolton, iako ratni huškač, ipak američki patriot, a ne muljator i trgovac, zainteresiran isključivo za još jedan predsjednički mandat, poput Donalda Trumpa. Naposljetku, Trump ga je otpustio zbog neslaganja u odnosu prema Sjevernoj Koreji, Iranu, Afganistanu i Rusiji, pri čemu je Bolton zauzimao znatno oštriji stav od predsjednika Amerike.
Pritom je zanemario Boltonovu osvetoljubivost, upakiranu u navodnu brigu za nacionalne interese, koja će se možda pokazati kao posljednji čavao u lijesu Trumpove političke karijere. Ulomci iz knjige "The Room Where It Happened: A White House Memoir" objavljeni u Wall Street Journalu, New York Timesu i Washington Postu, potvrđuju kako glavna opasnost za Ameriku sjedi u Washingtonu, a ne Moskvi, Pekingu ili Teheranu. SAD vodi čovjek koji je za još četiri godine u Bijeloj kući, spreman na opasne "dealove" s kineskim komunističkim režimom i Sjevernom Korejom, a tajne veze s Putinovom Rusijom, višekratno su potvrđene.
Ništa od dosad poznatog iz Boltonove knjige nas nije pretjerano iznenadilo, ali jedno je kad slične optužbe plasiraju Trumpovi protivnici, a sasvim drugo kada je autor zakleti republikanac i njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost. Trumpov brod pušta na sve strane i izgleda kako neće biti reizabran, ali prije četiri godine, isto tako, nitko nije mislio da može postati predsjednik SAD-a, pa su ga Amerikanci izabrali, na vlastitu sramotu i zgražanje demokratskog svijeta. 
Drugim riječima, gotovo je tek kad je stvarno gotovo, ali John Bolton je lijepo zapaprio Donaldu Trumpu.

Nema komentara:

Objavi komentar