nedjelja, 13. prosinca 2015.

ANTIFAŠISTA - BURŽUJSKI SOCIJALISTA (Prerađeno, lipnja 2013)

Pisma jednoj Gospođi, ovdje predstavljaju neki siže povremenih komunikacija sa nekoliko cijenjenih gospođa ili znanica, koje, u većini slučajeva predstavljaju jedan zajednički pogled na buržujski socijalizam i koji prevladava već drugo stoljeće jedan opći mentalitet takozvane Ljevice, formiran pod etiketom antifašiste-komuniste. Pa se u slijedećim sastavcima ovdje donosi u obliku fiktivnih dijaloga.
Muški je rod izostavljen pod cijenu da se bude optužen za samovoljno unošenje polnih predrasuda. Zašto da ne.
Osim toga, tamo gdje pojedinačne teme bivaju obrađene od strane  misaonih vertikala , ovdje se uobičajeno prenose u njihovim originalima, kraćim ili duljim citatima u obliku suočavanja sa tom suvremenom društvenom pojavom Antifašiste –Komuniste.
 Ovdje u prilogu Marxov citat iz njegovog pisma Annenkovu u obliku kritike Proudhonovog buržujskog socijalizma.


„Drugim riječima: gosp. Proudhon ne tvrdi direktno, da je buržujski život za njega vječna istina, on to tvrdi posredno, divinizirajući kategorije, koje, u obliku ideja izražavaju buržujske odnose. Čim mu se prdukti buržujskog društva ukažu u obliku kategorija mišljenja, on ih uzima za vječna bića, koja nastaju sama od sebe (spontano) i obdarena su vlastitim životom.  Na taj način on se izdiže iznad buržujskog horizonta. Budući da operira s buržujskim idejama, smatrajući ih za vječne istine, on traži sintezu tih ideja, njihovu ravnotežu, i ne vidi da je suvremeni način odražavanja ravnoteže jedino moguć….. Prava ravnoteža tog antagonizma bila je rušenje ( u feudalizmu) svih društvenih odnosa, koji su bili osnova tih egzistencija….“

www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar