utorak, 1. prosinca 2015.

BRZA (RE)AKCIJA


KRAJ IZBJEGLIČKOG VALA? Dan nakon što je EU Turskoj obećala milijarde, Erdoganova policija počela hapsiti migrante

  • AFP
Objavljeno: prije 12 h i 36 min
Svi migranti poslani su u centar za repatrijaciju, iz kojeg bi neki mogli biti deportirani
ANKARA - Turska policija danas je na sjeverozapadu Turske uhitila oko 1300 tražitelja azila i migranata koji su se spremali prijeći granicu u Grčku, javljaju turski državni mediji.
Oko 750 migranata zaustavljeno u raciji prije zore u gradu Ayvaciku, glavnoj prijevoznoj točci za put na grčki otok Lezbos. Do podneva, policija je uhitila još 550 ljudi, od kojih su se neki pokušali sakriti u maslinicima, piše agencija Anadolija.
Radi se o prvoj većoj akciji nakon što je u nedjelju s EU dogovorena financijska pomoć Turskoj u iznosu od 3 milijarde eura, novi vizni sporazum i obnova pristupnih pregovora.
Turske su vlasti privele većinom Sirijce, Iračane, Irance i Afganistance, te tri krijumčara ljudima. Svi migranti poslani su u centar za repatrijaciju, iz kojeg bi neki mogli biti deportirani.
Trenutno se u Turskoj nalazi više od 2 milijuna izbjeglica iz Sirije i tisuće izbjeglica iz Iraka i Afganistana. Do sada je balkanskom rutom prošlo više 500.000 ljudi, a prema brojkama Međunarodne organizacije za migracije, na tom putu smrtno je stradalo gotovo 600 osoba.

Nema komentara:

Objavi komentar