četvrtak, 10. prosinca 2015.

REAFIRMACIJA DRUŠTVENOG ZLOČINA

DANAS SE REAFIRMIRA

16 GODINA NAKON SMRTI PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA Tuđmana danas priznaju i ljevica i desnica

  • Franjo Tuđman
    Arhiva
Objavljeno: prije 48 min
Iako je njegova politika izazvala prijepore danas ga svi uvažavaju kao najzaslužnijeg za stvaranje neovisne Hrvatske
Šesnaest godina poslije smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na sceni je svojevrsni povijesni revival. Čovjek čija je smrt 10. prosinca 1999. doživljavana kao otvaranje prostora za demokratizaciju Hrvatske posljednjih godina - ne samo na desnici već i među lijevim političarima - iznova se doživljava kao utemeljitelj današnje Hrvatske. Pritom se apstrahira njegova odgovornost za kriminalnu privatizaciju i opstrukciju parlamentarizma, a u prvi plan stavljaju zasluge za nezavisnost i pobjedu u ratu. U takvoj atmosferi, nije neobično kad Zoran Milanović predlaže da se zagrebački aerodrom nazove po Tuđmanu, a u nizu gradova niču spomenici s likom bivšeg predsjednika.
Je li riječ o prolaznom trendu ili trajnom reafirmiranju povijesne uloge Franje Tuđmana?
Tuđman je bio sudionik u partizanima od 1941., a nakon rata, u Glavnom stožeru JNA, potom na visokim vojno-političkim položajima, u Glavnoj personalnoj upravi, Ministarstvu obrane i Generalštabu. Čin general majora stekao je 1960. pa na vlastiti zahtjev napustio vojnu službu 1961. i osnovao Institut za historiju radničkog pokreta u Zagrebu, čiji je ravnatelj bio od 1961. do 1967. godine.
Ploče (Denis Jerković/Cropix)
U hrvatskom izdanju Wikipedije ovako izgleda kratak opis Tuđmanova javnog djelovanja:
"Njegova je politika izazvala prijepore u dijelu domaće i međunarodne javnosti. Oporba ga je kritizirala zbog autoritarnog političkog nastupa i naglašeno stranačke vlasti, uz neuspjelu privatizaciju tzv. društvenog vlasništva. Otišao je, unatoč tomu, kao karizmatska ličnost, najzaslužnija što je Hrvatska stekla svoju neovisnost, obranila se od velikosrpske agresije i oslobodila svoja okupirana područja".
Osijek (Vlado Kos/Cropix)
- Za donošenje potpuno objektivnog stava o Tuđmanu treba proći još vremena, ali sadašnji revival nije isključivo motiviran dnevnopolitičkim razlozima - smatra politologBerto Šalaj.
Prema Šalaju, nema nelogičnosti kad se Milanović poziva na Tuđmanove zasluge u stvaranju države. Aktualni premijer, drži sugovornik Jutarnjeg lista, vjerojatno smatra da je Tuđman značajna ličnost i nastupa iskreno kad predlaže preimenovanje ulica ili najveće zračne luke u zemlji.
Kudikamo skeptičniji je bivši diplomat Ivica Maštruko, koji sadašnju retuđmanizaciju opisuje kao povratak korijenima, a takvi pokušaji uvijek dožive fijasko.
- Povratak korijenima uvijek traže institucije i ideologije kad se nađu u krizi identiteta, bez obzira na to radi li se o Crkvi, Komunističkoj partiji ili HDZ-u. Takvi pokušaji počinju kao revival, a završavaju kao farsa. Tuđman je povijesna ličnost koja je djelovala u potpuno drukčijim političkim, strateškim i vojnim okolnostima od današnjih, i zagovarati tuđmanizam dvadeset godina kasnije je loša dnevna politika - upozorio je Maštruko.
      *****************************************************************
Što  god se jedno društvo ukopava niže u blato, nakupljeno u toku njegove povijesne besramnosti klasnog terora nad podčinjenim masama, to biva jača tendencija da ono  reafirmira vlastita nedjela.
Povijest Balkana po tome najbolje reproducira vlastitu iskaznicu, počev od  Kraljevića Marka i cara Lazara.
Dok je na ovim prostorima isključivo prepoznatljiva živa i snažnija u svim svojim šarama - više nego ikad.

Nakon sedmostoljetne dimne zgareži, gotovo svako je brdašce ovih prelijepih krajolika kontaminirano najužasnijim kičem od deset metarskih raspela, ukočenih tiranina, bana Jelačića, uličnih spomena Draškovića, Stjepana Radića, Ante Pavelića, Maršala Tita i Tuđmana; jednako reafirmiranih od strane lijeve i desne vladajuće aveti. Od Vatikana i najgnusnijih pljačkaša svih društvenih dobara, koji danas paradiraju znamenjima domoljubnih heroja, tjerajući taj ukleti mak na konac ljudskog bezčašća  promocijom putem javnih tabloida, koji, svojom  drskom smjelošću, tu uvrštavaju SVE NAS.

www.severinomajkus.com 

Nema komentara:

Objavi komentar