četvrtak, 3. prosinca 2015.

ZAVIRIVANJA U PRAZNU VREĆU

DOMAĆE BANKE VIŠE NE ŽELE FINANCIRATI DRŽAVU! Novi šef HUB-a: 'Mi smo došli do limita, neka idu van po sredstva'

  • Goran Mehkek / CROPIX
Objavljeno: prije 21 min
ZAGREB - Nakon što je 1. prosinca preuzeo čelno mjesto Hrvatske udurge banaka,Zdenko Adrović u svojem prvom intervjuu Željku Kardumu, u emisiji Druga strana Četvrtog programa Hrvatske televizije poslao je ozbiljne poruke političarima I budućem ministru financija. To je vrlo značajan zaokret u odnosu na dosadašnju komunikacijsku ppraksu Hrvatske udruge banaka. Adrović je I najavio vrlo ambiciozne komunikacijske aktivnosti u 2016. godini.
Intervju je započeo zaključcima Željka Karduma da je Ministarstvo financija u svojevrsnom ratu s bankarskim sektorom. Adrović je to otklonio frazom da su za rat potrebne dvije strane, no nije mogao negirati da je Ministarstvo bilo vrlo agresivno. Naravno, sve se vrtilo oko slučaja švicarac. Adrović je ponovio poznate stavove banaka o tome da će prema sadašnjem linearnom rješenju “bolje proći oni koji se bolje snađu”, to jest bogatiji te da je prijedlog banaka, koje će otrpjeti gubitak od oko 1.08 mlrd eura, bio da se u traženju rješenja razlikuju dužnici po tome koliko su ugroženi, da se najviše pomogne najugroženijima kojima ovo rješenje neće toliko pomoći koliko bogatima. No, zaključio je da je rješenje bilo pod utjecajem predizborne kampanje. Izrazio je uvjerenje da će banke sudski tražiti naknadu štete.
Kljkučnu poruku Adrović je poslao na samom kraju razgovora, kad je Kardum, u 16 minuti razgovora, konstatirao da se Hrvatska se mora zadužiti radi financiranja deficita u sljedećoj godini. Adrović je zaključio da su domaće banke dostigle limite u kreditiranju države, da s obzirom na rizik nemaju više prostora a da ni mirovinski fondovi nemaju kapacitet veći od 5 mlrd kuna što je samo djelić potreba države za financiranjem. Uputio je državu da se ide zaduživati na međunarodnim tržištima. Konkretnije, Adrović je rekao.
       ********************************************************************************
Komentar ovog bloga 
Koga se ovdje povlaći za nos, da su domaće banke dostigle limit sufinnciranja jedne bankrotirane države, koja je iste odavno rasprodala za "daj što daš", te na njihovo mjesto podvalila, ovom sirotom narodu, igrarije sa liberalnom demokracijom i radikalnim nacionalizmom.
www.severinomajkus.com 

Nema komentara:

Objavi komentar