srijeda, 14. prosinca 2016.

MIR ILI ESKALACIJA KLASNE AGRESIJE

NOVA EKSPLOZIJA NASILJA

VIDEO: EVAKUACIJA PROPALA, AUTOBUSI OTIŠLI IZ ALEPA PRAZNI Nevjerojatni obrat u srijedu popodne - pobunjenici krenuli u protuofenzivu!

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 14.12.2016. u 18:58


Reuters


Dok cijeli svijet očekuje toliko dugo čekani kraj rata u Alepu i evakuaciju pobunjenika, u srijedu popodne dogodio se novi, potpuno nevjerojatni obrat. Reuters je objavio da su pobunjenici krenuli u protuofenzivu!
Šačica pobunjenika, procjenjuje se da ih je ostalo oko 1500, zbijena je u nekoliko kvartova u istočnom Alepu i očito je odlučila doslovno shvatiti poruku Asadova režima 'Smrt ili predaja'. Podsjetimo, jučer je dogovoren prekid vatre i evakuacija pobunjenika iz razorenog grada. Međutim, što je vrijeme prolazilo, tako je bilo svima jasno da od mirne evakuacije neće biti ništa. Autobusi koji bi trebalo prebacite ratnike i civile na područja koja još uvijek kontroliraju pobunjenici su samo stajali s upaljenim motorima. Kamere su čak zabilježili i vozače koji su bezbrižno spavali u njima. Očito je i njima bilo jasno da od vožnje neće biti ništa. Nakon nekoliko sati poručeno im je  da se vrate u bazu...
Prva naznaka propasti dogovora već je bila ujutro kada su u kvartovima koji su još uvijek pod kakvom-takvom kontrolom pobunjenika odjekivale detonacije. Asad očito ništa nije htio prepustiti slučaju pa je odlučio sve sravniti sa zemljom. Stanovnici iz podruma su poručili da su čuli i borbene avione kako nadlijeću područje. Nova erupcija nasilja očito je dala poticaja i preostalim naoružanim pobunjenicima da krenu na sve ili ništa. Koliko će izdržati, nitko ne zna reći, ali treba podsjetiti da je ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov još jučer rekao da će priča oko Alepa potpuno završiti u četvrtak.


Glavni razlog zašto je propala evakuacija pobunjenika i civila su novi uvjeti koji su stizali svako malo. Prvo je Asad poručio pobunjenicima da će sigurno napustiti Alep samo u slučaju da i oni dopuste pobornicima režima da napuste neka druga područja u Siriji koja su pod kontrolom opozicije. Onda se javio i Iran. Jedan od glavnih saveznika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u borbi za Alep, želi istodobnu evakuaciju ranjenih iz sela Foue i Kefraje koja su pod opsadom pobunjenika, rekli su izvori u UN-u i među pobunjenicima. Pobunjeničke skupine navode da je to samo izlika kako bi se odgodila evakuacija.


Čak je i oporbena televizijska postaja izvijestila da će odgoda vjerojatno trajati do četvrtka, ali s novim informacijama o protuofenzivi i to se čini teško izvedivo.
- Do sada pregovori nisu donijeli rezultat u vezi izlaska pobunjenika iz Alepa. Kada će dogovor biti postignut, sirijske vlasti će ga objaviti - dodao je taj izvor blizak Vladi iz Damaska. Tu, čini se, leži glavni problem.
- Damask također želi popis imena svih onih koji će izaći, kako bi se uvjerio da među njima nema prorežimskih talaca ni zatvorenika - naglasio je izvor blizak vlasti
Prema izvoru bliskom ovom slučaju, četiri strane sudjeluju u pregovorima i to Sirija i njezina dva saveznika Rusija i Iran, kao i Turska koja podržava pobunjenike.

Pao dogovor Putina i Erdogana: Zajedno ćemo pokušati evakuirati civile i pobunjenike
Turski predsjednik Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu su se telefonskim putem dogovorili kako će što prije moguće zajedno pokušati pokrenuti evakuaciju civila i pobunjeničkih boraca iz istočnog Alepa, otkrivaju izvori bliski turskom predsjedniku.
Putin i Erdogan su naglasili potrebu sprječavanja kršenja primirja koje su dvije države dogovorile u utorak. Evakuacija se rano u utorak zaustavila nakon što je sirijski saveznik Iran postavio nove uvjete, te su nastavljene borbe između snaga sirijske vlade i opozicije.
Erdogan je Putinu rekao kako je Turska spremna poduzeti sve moguće mjere kako bi osigurala privremena skloništa i humanitarnu pomoć nakon što se otvore sigurnosni koridori.
Zakaria Malahifji iz opozicijske skupine Fastaqim u srijedu je rekao da su pobunjenici pokrenuli protunapade protiv snaga vlade, a Sirijski opservatorij za ljudska prava prenosi izjavu svjedoka o napadu automobilskom bombom u povijesnom dijelu jugozapadnog Alepa.
Istražitelji Ujedinjenih naroda za ratne zločine u srijedu su objavili kako sirijska vlada najodgovornija za sprječavanje napada i odmazdi u istočnom Alepu i da mora osuditi sve vojnike iz svoje koalicije koji krše zakone.
Istražno povjerenstvo UN-a je priopćila kako je dobila "brojne izvještaje" o kršenju konvencija, uključujući egzekucije, samovoljna uhićenja i nestanke ljudi.
Dodali su kako su primili i informacije o tome da pobunjeničke skupine sprječavaju odlazak civila iz grada, te da se njihovi borci infiltriraju u civilnu populaciju.

Nema komentara:

Objavi komentar