nedjelja, 4. prosinca 2016.

SOCIJALNA TEKTONIKA ITALIJE DUBOKO POTRESA EU

REFEREDNUM MATTEA RENZIJA PRETVORIO SE U OPĆU KATASTROFU! Talijani masovno odbacili ustavne promjene, premijer najavio ostavku
AUTOR:
Inoslav Bešker, Jutarnji.hr
 OBJAVLJENO: 04.12.2016. u 22:12
Alessandro Bianchi / REUTERS
Matteo Renzi
Talijanski glasači jučer su na referendumu premoćno odbili reformu Ustava izglasanu u Parlamentu.

VEZANE VIJESTI
TALIJANI DANAS GLASAJU ZA ILI PROTIV USTAVNIH REFORMI Počeo referendum zbog kojeg bi premijer mogao podnijeti ostavku
REFERENDUM U HRVATSKOM SUSJEDSTVU PRIJETI RAZDOROM ČITAVOG KONTINENTA Kako je Italija počela dijeliti EU i tko i zašto najavljuje 'Armagedon'
Izlazne ankete kažu da je 55-60 posto glasalo ne, a prve projekcije (na bazi 40 posto glasova prebrojanih do ponoći) vrte se oko 60 posto, što znači težak poraz premijera Mattea Renzija, jer je on referendumsku kampanju snažno personalizirao.

Time je zapečaćena njegova premijerska karijera. Otvoreno je pitanje može li ostati na čelu Demokratske stranke, o čemu će se odlučivati u utorak.

Zapečaćen je, do daljnjega, put reformi. O ishodu jučerašnjeg referenduma ovisila je ne samo Renzijeva politička sudbina, nego i efikasnost talijanskog zakonodavstva.

Prosječan rok za izglasavanje zakona u Italiji je 11 mjeseci. To se htjelo ubrzati deklasiranjem Senata na funkciju „gornjeg“ doma koji više ne glasa o svim zakonima. To je prošlo u Senatu, ali ne i u narodu.

Rezultate uživo možete pratiti na službenoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova Italije. Nakon nešto manje od 11 milijuna prebrojanih glasova 59,33 posto birača je glasalo ne, a 40,67 posto da.

Nema komentara:

Objavi komentar