nedjelja, 14. listopada 2018.

"ALUMINJI KUPIO JOŠ JEDAN DAN"

Kako preživjeti dan

Aluminij 'kupio' dodatnih 24 sata života, no budućnost kompanije je i dalje neizvjesna

AUTOR:
  • Matea Grbac
OBJAVLJENO:
14.10.2018. u 16:53


mostar,170705
tvornica aluminij
foto gorden knezovic
-desk-
Gorden knezovic / Arhiva Hanza Media

Aluminij Mostar


Nedjelja ipak nije bila zadnji radni dan za hercegovačkog aluminijskog diva. Prema navodima bosanskog medija klix kompanija je uz pomoć malog kooperanta uspjela kupiti još 24 sata i pruživši nadu za svojih 900 radnika.
- Stanje je takvo da smo uspjeli, vlastitim sredstvima, dogovoriti nabavu električne energije za jedan dan, za ponedjeljak, čime smo si zasad kupili još 24 sata života. Opskrba za utorak i za ostatak tjedna i dalje je nepoznanica, ali zasad smo odgodili najavljeno isključenje Aluminija s mreže do sutra u ponoć – poručio je u medijskom obraćanju v.d. direktor Aluminija, Dražen Pandža.
Stotinjak radnika okupilo se ispred trafostanice na Čulama preko koje je kompanija spojena na energetsku mrežu gdje su čelni ljudi kompanije javnost informirali o malom pothvatu i započetoj komunikaciji s Vladom Federacije BiH, dok su predstavnici sindikata najavili daljnju borbu za svoja radna mjesta.
Prema riječima prvog čovjeka kompanije, potpredsjednica Vlade Jelka Milićević aktivno se uključila u rješavanje ove dramatične situacije.
- U direktnom smo kontaktu s potpredsjednicom Vlade koja se osobno uključila u rješavanje problema. Situacija je i dalje kritična zbog blokade NOS-a, a bez izravnog uključenja vladajućih nećemo uspjeti u očuvanju pogona – naglasio je Pandža.
Dalibor Miloš, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija, kazao je kako je situacija i dalje teška, a da se osim hitne reakcije Vlade traži i poštivanje aneksa 8. potpisanog 2013. godine kojim se država obvezala subvencionirati dio troškova električne energije.
- Uspjeli smo osigurati struju za ponedjeljak, uspostavili smo komunikaciju s Vladom, i imali smo i sastanak s potpredsjednicom Vlade. Na žalost, službeni odgovor još nemamo, ali nadamo se da ćemo ga dobiti do kraja dana ili sutra – poručio je Miloš.
Dodao je kako tvrtka može konkurirati na tržištu, ali joj je za to potreban sigurni pravni okvir kakav imaju ostale europske kompanije.
- Zbog duga kojeg imamo od prije četiri ili pet godina nismo u stanju dobiti kredit kod banaka koji nam je potreban za sklapanje ugovora o kupnji električne energije po nižoj tarifi. Struju trenutno plaćamo 85 eura, a da smo na početku godine dobili garanciju banke sada bi ju kupovali po cijeni od 42 eura i ne bi se našli u problemima – poručio je

Nema komentara:

Objavi komentar