četvrtak, 18. listopada 2018.

TELE ŠUMOM- BABA DRUMOM

Nakon sastanka trgovinskih ministara SAD-a i EU, dvije strane pričaju sasvim drugačiju priču

Autor:
  • JORGE VALERO/ EURACTIV.COM
12:28
REUTERS

Ilustracija: Susret predsjednika EK Jeana-Claudea Junckera i američkog predsjednika Donalda Trumpa u srpnju 2018.

Viši dužnosnici SAD-a i EU međusobno su se optužili u srijedu (17. listopada) za nedovoljan napredak u trenutnim pregovorima o trgovini, čime se, kako ističu američki predstavnici, ponovno javila mogućnost novih carinskih tarifa za europske automobile.
Američki ministar trgovine Wilbur Ross sastao se u utorak s povjerenicom EU za trgovinu Cecilijom Mamström i ostalim dužnosnicima EU. No, svoj su međusobni susret oba dužnosnika protumačila na posve različit način.
Dok je švedska povjerenica njihov sastanak smatrala samo pukim pregledom stanja, Ross je novinarima rekao da je naglasio „potrebu za brzinom i postizanjem rezultata u kratkom roku“ u pregovorima o trgovini započetima 25. srpnja, kako bi se izbjeglo zaoštravanje trgovinskog rata između dviju strana.
Američki predsjednik Donald Trump „pristao je prijetnju budućim tarifama pospremiti u ladicu dok god pregovori napreduju na zadovoljavajući način“, rekao je američki veleposlanik u EU Gordon Sondland koji je također bio prisutan na sastanku.
Sondland je optužio Malmström i njezin tim da nisu pokazali „nikakvu suradljivost“ i „smisleni angažman“ oko pitanja o kojima su Trump i Juncker raspravljali prošlog srpnja.
Ranije u srijedu, Malmström je objasnila stav EU u pregovorima. Pregovarači EU „nekoliko su puta rekli da smo spremni započeti pripremne radnje u pogledu ograničenog sporazuma usmjerenog na industrijsku robu, na tarife“, izjavila je na konferenciji za novinare.
„SAD do sada nije pokazao nikakvo veliko zanimanje za to, pa su oni na potezu“, rekla je.
Ako je zahtjev Kongresu SAD-a za otvaranje pregovora s EU predstavljao prvi korak, „rado ćemo nastaviti s tim razgovorima“, dodala je povjerenica.
Ross je rekao da je „vrlo obeshrabrujuća“ izjava povjerenice Malmström „problematična“ jer su njezine riječi „dosta uvjetovane“ i daju naslutiti da SAD usporava proces, što je „netočno“.
„Mislim da će predsjednikovom strpljenju doći kraj ako vidi još koji citat poput onog koji je danas objavljen“, zaključio je veleposlanik Sondland.
„Da danas razmatra koliki je napredak ostvaren, ne vjerujem da bi smatrao da pregovori napreduju na zadovoljavajući način“, rekao je veleposlanik, podsjećajući da su mu pristojbe na uvoz europskih automobila još uvijek dostupan “instrument zaštite“.
Europljani „stvaraju dojam da stvari napreduju. Ne napreduju, ne napreduju uopće“, ustvrdio je.
Cilj Trumpove administracije bio je postići neke rezultate do kraja studenoga. Predsjednika zanimaju brzi pregovori u dobroj vjeri koji ostvaruju konkretne rezultate“, rekao je Ross.
Američki dužnosnici posebni naglasak stavljaju na usklađivanje normi koje se odnose na, primjerice, automobile ili poljoprivredu jer se to smatra „daleko ozbiljnijom trgovinskom preprekom nego tarife“, rekao je Ross.
„U nedostatku razgovora o normama, razgovor o tarifama predstavlja beskorisnu pripremnu radnju“, naglasio je.
Dužnosnici EU rekli su kako su obje strane razgovarale o normama i regulatornim preprekama, uključujući i one koje se odnose na medicinske proizvode.
Međutim, Ross je rekao da se nije vodio nikakav „značajan“ razgovor o ovom pitanju. Prvi razgovor o normama održat će se sljedećeg utorka, kada će Malmströmin tim otputovati u Washington, napomenuo je.
Sljedeći sastanak između Malmström i američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera održat će se krajem mjeseca.
Članak je u cijelosti preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Nema komentara:

Objavi komentar