subota, 13. listopada 2018.

PONEDELJAK KRAJNJI ROK



PONEDJELJAK KRAJNJI ROK:

Isplata plaće za rujan radnicima brodogradilišta Uljanik i dalje neizvjesna, sindikati ponovno najavljuju MIRENJE I ŠTRAJK


(D. ŠTIFANIĆ)

Uprava je priznala da ne može riješiti taj problem bez pomoći države, dok država govori da to nije njen posao. Mislim da će ovaj put situacija biti puno gora nego prilikom štrajka i prosvjeda zbog neisplate srpanjske plaće, kazao je jučer Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata
Baš kao ni prethodna tri, ni zadnji radni dan u ovom tjednu nije donio nikakve novosti ni pomake ni po pitanju isplate rujanske plaće, ni po pitanju programa restrukturiranja Uljanika, dvije u ovom trenutku definitivno najvažnije, u moru važnih tema za budućnost pulskog brodogradilišta. Uljanik su jučer, kako je i bilo najavljeno, posjetili predstavnici ukrajinske Smart Grupe čiji je vlasnik milijarder s Forbesove liste Vadim Novinsky koji je navodno zainteresiran za ulaganje u hrvatsku brodogradnju.
Oni su razgovarali s predsjednikom Uprave Uljanik Brodogradilišta Denisom Rabarom koji im je predstavio kompaniju i planove za restrukturiranje, a nakon toga zajedno su obišli prostor brodogradilišta. Budući da je dolazak Ukrajinaca organiziralo Ministarstvo gospodarstva, ni iz Uljanika ni iz Smart Grupe nakon sastanka nije bilo izjava za novinare koji su dolazak gostiju mogli pratiti samo s vanjske strane ograde.
Nema rješenja za rujansku plaću
U vrijeme dok je Rabar razgovarao s potencijalnim partnerima iz Ukrajine, prvi čovjek Uljanika Gianni Rossanda bio je na sastanku s predstavnicima sindikata i Stožera za obranu brodogradnje Uljanik, a glavna tema bila je, očekivano, rujanska plaća koja bi u ponedjeljak trebala sjesti na račune radnika Uljanik Grupe. No, ni taj sastanak nije urodio konkretnim rezultatom. Predstavnici radnika nisu doznali ništa što i prije sastanka nisu znali.
- Ništa novo nismo doznali, premda je ponedjeljak 15. listopada po Kolektivnom ugovoru krajnji rok za isplatu plaće za rujan, kazao je novinarima nakon završetka sastanka povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko. Dodao je da ni sindikati nisu upoznati sa sadržajem razgovora između vodstva Uljanik grupe i predstavnika mogućeg ukrajinskog partnera koji su u to vrijeme bili u brodogradilištu. ( Milan PAVLOVIĆ)
*********************************************************************************
Ovaj Blog
Nadati se je taj ponedeljak krajnji rok  za okupljanje u Pulske ulice radništva iz čitave Itrie, ne samo prosvjedničkih škerana i građana  Pule.
Današnja je drskost prešla sve granice tolerancija - da bi uprava Uljanika pregovarala iza zatvorenih vrata za radnike i njihove sindikalne prestavnike,  sa Ukrajinskim milijrderom.
Niti je ,možda, slučajno da se upravo danas pale vojne rakete oko Pule.

Nema komentara:

Objavi komentar