petak, 26. listopada 2018.

GRADSKA ŠTORIJA PULE CHIARE BILIĆ


PIŠE CHIARA BILIĆ

GRADSKA ŠTORIJA: Uljanik - to je (k)raj


(M. MIJOŠEK)

Kraj Uljanika i uljanikovaca u mnogome je kraj i ovog grada. Ima nečeg oholog, neprirodnog, gotovo neljudskog u tome da radnika istjerate iz njegove tvornice, natjerate ga da stalno iznova, u potrazi za odgovorima i golom egzistencijom, hoda ulicama grada. Postalo je naprosto mučno gledati to more plavih trliša koji sad već mjesecima, u agoniji i neizvjesnosti, odgovor traže po pulskim prometnicama. I bilo bi lijepo kada bi mogli reći da je upravo to razlog zbog kojeg škverani više ne izlaze iz kruga brodogradilišta. Ako i izlaze, to je samo nekoliko metara dalje od luke, na burzu rada. Podjarmljeni i očajni, nikad tiši, uljanikovci su posljednji put Pulom prošetali ovog ponedjeljka.
Uz glasne povike "IDS mafijo", "Glasali smo za vas", zaobišli su na Forumu moćnu IDS-ovu trojku, Miletića, Cveka i Flega. Istog onog Miletića koji se nije udostojio izaći pred radnike kad je u kolovozu eskalirala situacija, kojeg su u beznađu njegovi voljeni Puljani dozivali. Isti onaj Flego kojeg su ispred zgrade Županije zalili pivom i gađali ljuskama kikirikija.
Elegantan čin, komentirali su neki u ponedjeljak. Kao da su uljanikovci znali da će iz Miletićevih usta izaći, u zadnje vrijeme često ponavljana, gotovo štreberski naučena fraza: "Svoj problem uljanikovci ne mogu riješiti na Forumu, već jedino na Markovom trgu". Taj podatak vjerojatno zna i Ivan Jakovčić, zato ga na pulskim ulicama nema otkad traje ovaj proces odumiranja proleterske populacije Uljanika, nema ni on što tu tražiti. A možda nije toliko hrabar. Jer njega, po svemu sudeći, radnici ne bi zaobišli. Zato je u Bruxellesu, ili među mirisnim petunijama u Austriji, sigurnije. Jer, tko bi se vraćao u grad koji sada već opako smrdi na kraj.

*****************************************************************************
Sada je tek jasno zašto su nas još 1944.godine ivadirali, da bi nas do temelja pokrali !

Nema komentara:

Objavi komentar