petak, 12. listopada 2018.

BRODOGRADILIŠTE PULE I DALJE VRIJE

VRIJE U PULSKOM BRODOGRADILIŠTU

Ako plaće ne dođu do 15. listopada, radnici Uljanika SPRIJEČIT ĆE ODRŽAVANJE SKUPŠTINE


Novi detalj koji privlači pozornost javnosti u priči oko Uljanika i restrukturiranja jest gdje se na putu do Ministarstvo gospodarstva zagubio novi Program restrukturiranja, koji bi što prije trebao biti upućen na ocjenu Europskoj komisiji.
"Imamo od strane Uljanik Grupe odgovore na sva pitanja koja je Europska komisija tražila. Imamo dorađeni i, usudit ću se reći, novi Program restrukturiranja, koji u ovom trenutku obuhvaća brodogradilište u Puli i, bude li sve korektno i ispoštovano temeljem naših zadnjih sastanaka i dogovora, nakon nekoliko dana kratke analize zajedničkim snagama nas i kolega iz financija, mislim da je dokument spreman za slanje u Bruxelles", izjavio je prošle srijede ministar Horvat nakon sastanka s predstavnicima sindikata iz Uljanika.
No u nekoliko javnih istupa nakon toga, a zadnji put jučer prije sjednice Vlade, ministar gospodarstva nije novinarima želio davati izjave o izmijenjenom i dopunjenom Planu restrukturiranja jer taj dokument, ponovio je nekoliko puta, "ministarstvo još uvijek nije zaprimilo".
Gdje je "nestao" Plan?
Gdje je "nestao" Plan čiju doradu je Uprava Uljanika u suradnji s konzultantima dovršila još prošlog tjedna, pitanje je koje se iz Horvatovih izjava logično nameće. Uprava brodogradilišta misterij zagubljenog plana rješava odgovorom kako na njemu zajednički rade stručni timovi Uljanika te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva financija.
"Stručni timovi i dalje rade na usklađivanju osnovnih načela Programa restrukturiranja paralelno na odgovorima na primjedbe EK na prijašnji plan. Upravo je usuglašavanje oko tih pitanja od ključne važnosti prije slanja odgovora EK, a kako bi oni u konačnici bili ugrađeni u novi Plan restrukturiranja", izjavio je jučer Hini predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda.
Drugo važno pitanje na koje je uz Program restrukturiranja stavljen fokus je osiguravanje sredstava za isplatu rujanskih plaća radnicima Uljanik Grupe. Horvat je i jučer ponovio kako o isplati plaća "treba pitati Upravu i da on o tome ne vodi računa". Iz Uprave već danima poručuju kako se trude pronaći izvore novca, ali da je bez pomoći sa strane to za njih nemoguća misija, pa je očito isplata rujanske plaće u Uljaniku još uvijek pod velikim znakom pitanja. (Milan PAVLOVIĆ, Hina)
******************************************************************************** 
Dokle god Uljanikove stvaratelske snage ne prestanu moljakati onu neznatnu mrvicu, zvanu plaće, i ne preuzmu svoje škverove u vlastite ruke, na vlastitu dobrobit, može uslijediti samo ona jadana i prejadna  sudbina nedavne Grčke. 

Nema komentara:

Objavi komentar