utorak, 29. siječnja 2019.

"MUŠKARČINE NE PLAČU"


Pokazuju to nedavna istraživanja koja su došla do zaključka da je upravo plakanje ključno za mentalno zdravlje i stabilnost. O prednostima plakanja su govorili brojni psiholozi i pisali brojni znanstvenici časopisi i portali. 

Neki od njih su Pick The Brain i Elite Daily koji navode sve prednosti plakanja s objašnjenjem zašto su upravo plačljivci najjači u svakoj ekipi... 



1. Oni se ne boje pokazati svoje emocije – ako se smijete kada netko provali dobru šalu, zašto ne biste plakali kada vas je nešto stvarno rastužilo ili povrijedilo? Oboje je izraz emocije koja je ljudska.

2. Oni znaju da se suzama čisti duša i smanjuje stres 
– fizički proces plakanja uključuje grčenje mišića, ubrzano disanje i suze, a tijelo se pritom napinje i otpušta stres. Plakanjem se rješavamo briga, nakupljene tuge i psihički oporavljamo.

3. Oni znaju da će se, nakon što se isplaču, osjećati bolje – plakanje stvarno djeluje katarzično jer se prilikom plakanja ispušta endorfin (hormon sreće), zahvaljujući kojem se, nakon nekog vremena, osjećamo smirenije i sretnije.

4. Oni se ne zamaraju mišljenjima i potencijalnom osudom drugih – oni su jači od toga! Postupaju onako kako im emocije i stvarnost nalaže, a ne onako kako bi društvo htjelo da se ponašaju.

5. Oni su iskreni sami prema sebi – djeluju u skladu sa svojim emocijama i namjerno ostavljaju dojam ranjivosti, što je skroz okej jer su svi, realno, ranjivi.

6. Oni znaju da plakanje učvršćuje odnose i zajedništvo – plakanjem izražavamo emociju koju, moguće, dijelimo, kao na npr. sprovodu ili pri nekom drugom tragičnom događaju. A kada vidimo da nismo jedini loše, odmah nam je lakše, zar ne?

7. Oni znaju da plakanje potiče kreativnost – najveći plačljivci su bili upravo najveći umjetnici poput Van Gogha, Ernesta Hemingwaya itd. Emocije nas potiču na dublje razmatranje i promatranje sebe i okoline. 

Nema komentara:

Objavi komentar