nedjelja, 27. siječnja 2019.

ISTRA NA VISOKOM MJESTU KANCEROGENIH BOLESTI


O GLOBALNIM, HRVATSKIM I ISTARSKIM ENERGETSKIM IZAZOVIMA 

Naftni stručnjak prof. dr. IGOR DEKANIĆ: Plomin 1 ispušta enormne količine CO2, JA SAM ZA PLIN I LNG TERMINAL


(D. ŠTIFANIĆ)

Dok ovisite o jednom monopolistu, ovisite i o njegovoj volji pri određivanju cijena. Čim imate drugi izvor, počne djelovati 'nevidljiva ruka' Adama Smitha. To je osnovna logika za LNG terminal. Ruski plin je sada jeftiniji, no tko zna što će biti za pet ili deset godina * 'Visi' li turizam svakog grada i općine u Istri o jednom hotelu i jednom, jedinom restoranu? Što se tiče cijene, najracionalnije bi bilo imati jedan restoran za cijeli Rovinj. Slično je i s energentima
S naftnim stručnjakom, redovitim profesorom zagrebačkog Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta prof. dr. sc. Igorom Dekanićem razgovarali smo neposredno uoči njegova zanimljivog jednosatnog predavanja "Prolazi li naftno doba?", održanog prije tri dana u Premanturi u organizaciji mjesne udruge Fenoliga. Nakon uvodnog komentiranja aktualnih globalnih događaja koji bi mogli utjecati i na cijenu nafte u svijetu, brzo smo skrenuli u pravcu Hrvatske i Istre.
- Koliko aktualna kaotična i opasna politička situacija u Venezueli može utjecati na cijene nafte u svijetu, s obzirom da je riječ o zemlji s najviše rezervi nafte, s 300 milijardi barela?
- Venezuela ima najveće rezerve, ali proizvodnja joj je slaba. Već posljednjih pet-šest godina ta zemlja nema velik utjecaj na svjetsko tržište.
- Kao Libija?
- Otprilike kao Libija. Jedan ili dva posto veće cijene i gotovo. To je sve.
- Energetska strategija Hrvatske dosad je donijeta dvaput, a sada je u pripremi i treća. No, nje faktički i dalje nema jer nikad nije usvojen program realizacije. Koji je tome glavni razlog?
- Taman je 2003. godine donesena ta strategija, no bili su izbori, promijenila se i došla nova Vlada koja je smatrala da može zaboraviti strategiju prošle Vlade. Slično se dogodilo 2009. godine, kada je čak i pripremljen izvjesni nacrt provedbe. Međutim, opet se promijenila Vlada koja sve stavila sa strane.
- Nije li energetska samostalnost nešto što bi trebalo nadilaziti uske stranačke interese?
- Jedan od glavnih problema hrvatske političke strukture, a po mom mišljenju i naše javnosti, jest taj da nije uspjela u proteklih desetak godina izlučiti ključna pitanja koji nadilaze stranačku politiku. A to su strategija nacionalne sigurnosti, strategija gospodarskog razvoja i energetska strategija. Oko toga bi trebao postojati konsenzus svih. U Sjedinjenim Američkim Državama koje su u energetskom smislu koncentrirani na ugljikovodike, proizvodnju nafte i plina podržat će i Demokrati i Republikanci. E, kod nas nije tako i to je jedan od naših osnovnih problema. (Z. ANGELESKI
******************************************************************************* 
Možda bi trebalo pitatiČačića i Jakovčića zašto se termocentrala Plomin i dalje koristi prekomorskim ugljenom,i nakon što njenom neposrednom blizinom prolazi plinska trasa iz sjevernog Jadrana ka unutrašnjosti Hrvatske !?

Nema komentara:

Objavi komentar