četvrtak, 31. siječnja 2019.

KADA SVIJET NEBI MORA0 RATOVATI, ZA DAMIRA KRSTIĆEVIĆA TREBALO BI GA ISMISLITI

NEUSPJELI POSAO

MORH-ov RAT DOKUMENTIMA O PROPALOJ KUPNJI AVIONA Što zapravo stoji u 'najvažnijem dokazu' za koji se tvrdi da je odobrenje Amerike

CROPIX

Dokument iz rujna 2017. koji se u javnosti predstavlja kao američko dopuštenje Izraelu da Hrvatskoj proda avione Barak nije u cijelosti dokument američkog State Departmenta, saznaje Jutarnji list u krugovima bliskim procesu nabave borbenog aviona.
Dokument se sastoji od dvije stranice. Na prvoj stoji da Michael Miller, direktor Ureda za regionalnu sigurnost i transfer oružja, piše Danishaiju Kornbluthu, direktoru Odjela za obrambenu suradnju u Veleposlanstvu Izraela u Washingtonu. Na dokumentu je Millerov potpis i službeni broj pod kojim je dokument zaveden. Na drugoj stranici je tablica u kojoj je upisana specifikacija i oprema zrakoplova Block 30 C i D verzija.
Natječaj
U Večernjem listu, koji je objavio ovaj dokument, navodi se kako je upravo M. F. Miller iz State Departmenta naveo točnu specifikaciju i opremu zrakoplova koja je predmet ponude te da je to “krunski dokaz da su Amerikanci prije otvaranja ponuda Izraelu dopustili da Hrvatskoj ponudi i proda F-16 Barak”. No, naši sugovornici tvrde kako je samo prva stranica originalni dokument iz State Departmenta, dok je druga stranica dio iz izraelskog zahtjeva koji su oni ranije uputili SAD-u! Dakle, tablicu su ispunjavali Izraelci, a ne Amerikanci.
Na prvoj stranici dokumenta jasno se vidi kako je on odgovor State Departmenta na izraelski zahtjev od 24. kolovoza 2017. godine u kojem Izrael traži odobrenje od Amerikanaca da se jave na hrvatski natječaj. Tom je izraelskom zahtjevu, kako saznajemo, bio priložen i popis aviona i opreme koji bi se ponudio Hrvatskoj. Kako se američki odgovor referira na taj izraelski zahtjev, on je naveden u odgovoru M. F. Millera.

izvještaj o sastanku pomoćnika ministra Mihatova sa zamjenikom pomoćnika ministra vanjskih poslova Michaelom F. Millerom

 
Predodobrenje
Ministar obrane Damir Krstičević u više se navrata referirao na ovaj dokument, govoreći kako Izrael ima dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj. Doduše, ponekad bi rekao da je to predodobrenje, a ponekad odobrenje. Posljednji je put o tom dokumentu govorio početkom prosinca prošle godine. “Imamo dokument vlade SAD-a da Izrael može nuditi zrakoplov koji je nama potreban i da Izrael može i prodati taj zrakoplov Hrvatskoj”, izjavio je tada Krstičević. No, sada je jasno kako je taj dokument, koji je Izrael dostavio MORH-u, ili pogrešno interpretiran ili pogrešno iščitavan. Oboje je teški propust ministra i njegovih suradnika.
U ovom slučaju moguće je da su Izraelci tvrdili kako su cjelokupni dokument izradili Amerikanci i predstavili ga kao dopuštenje za prodaju, a u MORH-u su to prihvatili. Druga je mogućnost da su u MORH-u potpuno pogrešno iščitali dokument, a treća je mogućnost da je želja za kupnjom Baraka bila tolika da se prelazilo preko svih upozorenja. Najveći je problem ako su ministar i njegovi suradnici uvjeravali premijera i predsjednicu da su upravo taj dokument i ta tablica krunski dokaz američkog odobrenja.

Nema komentara:

Objavi komentar