ponedjeljak, 28. siječnja 2019.

VAROUFAKIS

Varoufakis: 'Više ne postoji prava ljevica u Europi. Baš zato sam se odlučio kandidirati'

Autor:
  • FLORENCE SCHULZ/ EURACTIV.COM
28.01.2019.
Neil Hall / REUTERS

Bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis

Janis Varoufakis, bivši grčki ministar financija i aktualni spitzenkandidat platforme Demokracija u Europi (DiEM25), u razgovoru s novinarkom Euractiva rekao je da će sigurno biti 'teško krasti glasove europske ljevice' čiji je i sam dugo bio član.
- Da je europska ljevica bila ujedinjena, koherentna i civilizirana, ne bismo uopće došli na ideju da osnujemo stranku DiEM25. Sada ćemo se boriti protiv njih pokušavajući im preuzeti glasove nezadovoljnih birača, što nam je uistinu bolno – rekao je Varufakis u razgovoru s novinarkom Euractiva.
U studenom 2018. godine, lijeva politička platforma DiEM25 koju je Varoufakis oformio dvije godine prije, izabrala ga je za vodećeg kandidata koji će njihovu stranku predstavljati na izborima za Europski parlament.
Podsjetimo, Varoufakis je 2015. godine podnio ostavku na funkciju ministra financija u vladi Alexisa Tsiprasa i njegove stranke Syriza. Odluka je to koju je Varoufakis donio nakon rezultata grčkog referenduma koji su dokazali da Grci nisu suglasni s ekonomskim mjerama koje je on smatrao nužnima za izlazak iz dužničke krize.
Prema Varoufakisu, ključni razlog njegovog odlaska iz vlade bila je želja da premijeru Tsiprasu omogući neometane pregovore s europskim državnicima oko paketa pomoći i uvjeta njihovog primanja. No, od kada je podnio ostavku, postao je jednim od najvećih kritičara politike grčkoga premijera.
U intervjuu, Varoufakis se obrušio na čelnike europskih lijevih stranaka i njihove 'mlake' politike zbog koje im svakim danom sve više birača okrene leđa.
- Više ne postoje autohtone stranke europske ljevice. Postoje samo ljudi poput Alexisa Tsiprasa i Pabla Iglesiasakoji simpatizerima ljevice nameću nerazumne ekonomske prijedloge koji nisu primjenjivi na Europu u cjelini – kazao je.
- Lijeve stranke same među sobom imaju različite frakcije, zbog čega se stranački statut pretvara u svojevrsni carte blanche iz kojeg se mogu različito interpretirati stavovi i ciljevi vodstva. Nedostatkom koherentnosti gubimo birače i nezaustavljivo gubimo snagu – dodao je Varoufakis.
Na pitanje hoće li se njegova politička platforma u Europskom parlamentu pridružiti grupaciji Europske ujedinjene ljevice/Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL), Varoufakis je odgovorio da bi bilo idealno kad se DiEM25 ne bi pridružio niti jednoj političkoj opciji.
- Voljeli bismo surađivati s različitim grupacijama, ovisno o problemima o kojima bismo raspravljali. Međutim, sada je još uvijek prerano da raspravljamo o tome. Prvo bismo trebali 'prijeći most' i ostvariti izborni uspjeh – dodao je.
Zastupnici iz grupacija GUE/NGL, Zeleni i S&D-a oformili su Progresivnu koaliciju, neformalnu platformu čiji je cilj osigurati suradnju između te tri političke obitelji kojom bi se suprotstavili strujama sa suprotne, populističke, strane.
Međutim, europska ljevica ostaje jako fragmentirana. Najbolji primjer toga je čelnik stranke francuske ljevice La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon.
- Smatram da je njegov angažman najbolji primjer stare izreke 'puno riječi a malo djela'. Mélenchon nedovoljnokomunicira s drugim političkim akterima. Izbori će se održati za samo nekoliko mjeseci, a on još uvijek nije sjeo sa stranačkim čelnicima kako bi pokušao pronaći zajednička rješenja – izjavio je Varoufakis.
Zašto Njemačka?
Na pitanje zašto je baš odabrao Njemačku kao državu u kojoj će se kandidirati sa svojom listom, izjavio je 'ako netko želi mijenjati Rimsko Carstvo, mora početi od Rima'.
- Njemačka je ekonomsko srce Europe i motor koji nas sve pokreće, željeli si mi to priznati ili ne. Istovremeno, europski identitet puno je snažniji u Njemačkoj od onoga, recimo, u Francuskoj – dodao je, istaknuvši da je francuska politička elita putem EU uvijek pokušavala maksimizirati svoj utjecaj na globalnoj sceni, dok su njemački političari bili uistinu posvećeni europskom projektu.
- Zato smatram da je to najbolje mjesto za reformu demokracije u Europi – dodao je.
Lijevi spitzenkandidateni
U međuvremenu, europski lijevi blok je 26. siječnja 2019. godine odabrao svoje vodeće kandidate koji će njihovu političku platformu predstavljati na ovogodišnjim izborima za Europski parlament.
Kandidati su Violeta Tomić iz slovenske stranke Levica i Nico Cue, bivši glavni tajnik Udruženja belgijskih metaloprerađivača (MWB-FTGB).
Gregor Gysi je rekao da je kandidatura Violete Tomić predstavlja veliki korak za 'sve male države Istočne Europe koje su se namučile tijekom procesa tranzicije'. Za Cuea je rekao da predstavlja ' borbu za radnička prava i da je jedan od najvažnijih predstavnika interesa europske radničke klase'.
- Naši kandidati su simbol poruke koju želimo poslati Europljanima; Ne prihvaćamo rastuću razliku između društvenih skupina. Socijalna pitanja su ključ politike našeg vremena – zaključio je.

Nema komentara:

Objavi komentar