nedjelja, 20. siječnja 2019.

TKO TO IŠČEKUJE SUTRAŠNJI PONEDELJAK ?!


Kineske vlasti pripremaju novu financijsku injekciju od 300 milijardi $ da ubrzaju rast

Zagreb, 060313.
Novinar Jutarnjeg lista Adriano Milovan.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
AUTOR:
OBJAVLJENO:
20.1.2019. u 15:28



Aly Song / Jason Lee / File photo / Tyrone Siu / Reuters

Ilustracija, Narodna banka Kine u sredini


Oči svjetskih financijaša i tijekom vikenda bile su uprte u Kinu. Vlasti u Pekingu bi, naime, u ponedjeljak trebale objaviti podatke o gospodarskom rastu u 2018. godini, za koje ekonomisti očekuju da su najslabiji u 28 godina.
Prema prognozama analitičara koje je anketirao Reuters, kinesko je gospodarstvo u posljednjem tromjesečju prošle godine ostvarilo rast od 6,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Ostvare li se te prognoze, bit će to sporiji rast na godišnjoj razini nego u drugom kvartalu, kada je rast kineskoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio 6,5 posto.
Iako se i dalje radi o impresivnim stopama gospodarskog rasta, gospodarska aktivnost u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta znatno je slabija nego ranijih godina. Sliku dodatno 'kvare' očekivanja analitičara o rastu BDP-a na kvartalnoj razini. Naime, prema njihovim prognozama, kinesko je gospodarstvo u posljednjem tromjesečju 2018. godine ostvarilo rast od samo 1,6 posto u odnosu na treće tromjesečje.
Slab rezultat
Pokažu li se prognoze analitičara točnima, konačni bi rezultat za Kinu u prošloj godini mogao biti zabrinjavajuće slab. Prognoze analitičara koje je anketirao Reuters pokazuju da je rast kineskog BDP-a u 2018. godini usporio na 6,6 posto, što će biti najmanje još od 1990. godine. U 2017. godini kinesko je gospodarstvo raslo po stopi od 6,8 posto, dok analitičari u ovoj godini očekuju rast kineskoga BDP-a od samo 6,3 posto.
- Ono što Kina stvarno može napraviti u ovoj godini je da spriječi deflaciju, recesiju i snažno usporavanje gospodarstva - ocijenio je za Reuters Chen Xingdong, glavni ekonomist za Kinu BNP Paribasa.

Nema komentara:

Objavi komentar