petak, 25. siječnja 2019.

SUMANUTO DRUŠTVO

LOGORSKA ZONA 22

FOTO: Zatvor za strance iz kojeg se ne bježi i čiju sjajnu biblioteku vodi pedofil

REUTERS

U nepreglednim idiličnim šumovitim i močvarnim dijelovima egzotične ruske republike Mordovije, velike otprilike kao pola Hrvatske, uz rijeku Javas koja pripada bazenu rijeke Oke, najvećeg pritoka “najruskije” rijeke Volge, nalaze se sela Javas, Onaevo, Samaevo i Leplej.
Za ta zagubljena pitoreskna sela slabo bi se znalo izvan granica Mordovije, republike u kojoj žive pripadnici maloga ugrofinskog naroda Mordovaca, njih jedva 700 tisuća, da većina stanovnika tih sela i zaselaka nije zaposlena u - zatvorima.

Sustav

Mordovija je regija na čiji se spomen zlokobno stresu svi koji u Rusiji imaju imalo putra na glavi jer tamo počinje ono strašno s čime se, između ostalog, povezuje toponim “Sibir” - da, tamo je jedan od najvećih “zatvorskih sustava” u Rusiji.
Logor je na dobrom mjestu, oko 600-700 kilometara od Moskve, u šumsko-močvarnom kraju Povolškoga federalnog okruga, a u glavnom gradu Saransku igralo se i nekoliko utakmica nedavnoga Svjetskog nogometnog prvenstva. Na tom području Mordovije nalazi se čak 18 kaznionica u kojima je više desetaka tisuća zatvorenika raznog profila i statusa, a neki su zatvori jedinstveni.
REUTERS
 
Jedan je zatvor, primjerice, samo za uznike koji su narkomani i boluju od tuberkuloze. Pokraj njih je zatvor u kojemu su bivši pripadnici policije i ostalih poluga državnog represivnog aparata koji su se, umjesto da provode zakon, odlučili na suprotno.
Ako su, pak, strani državljani počinili neku kaznenu nepodopštinu u Rusiji te su ih ulovili, dopast će ih tzv. Zona 22 u selu Leplej. Ta je zatvorska jedinica namijenjena samo strancima.
Tamo je jedan od dva (drugi je na Dalekom istoku) zatvora, da ne kažemo gulaga, gdje strani državljani okajavaju grijehe po ruskom kaznenom zakonu. U tom milom kraju prema Uralu, u Zubovo-poljanskoj regiji, nalazi se IK 22 (Ispraviteljnaja kolonija - Rehabilitacijski zavod) gdje više od 700 stranih državljana odrađuje kazne od pet do 15 godina zatvora.
U Rusiji, prema podacima Ministarstva pravosuđa za 2018. godinu, nešto manje od 30 tisuća stranaca sjedi po tamošnjim zatvorima, dok je osuđenika ukupno više od 618 tisuća.

Doživotna robija

U Zoni 22 kaznu izdržavaju osuđeni za kriminal. Kako pišu ruski mediji, više od 30 posto ih je zatvoreno zbog droge (dileri, preprodavači, mule), a ostali zbog pedofilije, silovanja, trgovine ženama radi prostitucije, ubojstava te financijskih malverzacija koje su uglavnom imanentne građanima EU kojih je oko 100 sada u Lepleju.
Za one iznad tih “godišta” ili osuđene na doživotnu robiju postoje i posebni zatvori u dodatno negostoljubivim predjelima te zagonetne zemlje. Kako pišu ruski mediji, trenutačno u Lepleju kaznu izdržavaju državljani 40 zemalja, od Laosa do Barbadosa i od Finske do Malavija.
Najviše je stranih prijestupnika Tadžika i Uzbeka, koji su u Rusiji najbrojnija gasterbajterska zajednica. Od pravih stranaca, u zatvorima su najbrojniji Vijetnamci, Kinezi i državljani afričkih zemalja. Kako neki od stranaca, pogotovo oni kojima kojima bi povratak u njihovu zemlju donio težu kaznu, ostaju na području Mordovije, tako je i među zatvorskim čuvarima tamnoputi Vasilij Kuzmin.
Njegov je otac Kamerunac koji je nakon odslužene kazne ostao raditi kao poštar u Lepleju, ali kao poznati don Juan mordovskih močvara, priča Vasilij, morao je pred razjarenim prevarenim muževima i momcima bježati na neke druge prostore pa on nije dobro zapamtio oca.
REUTERS

Pandurski kruh

Kako piše ruski list Argumenti i fakti, ljudi neslavenskog izgleda po tim selima ima dovoljno da se nitko ne čudi, a crnoputi Rusi ili Mordovci ne izazivaju veću pažnju. Zatvorenici rade i imaju pekarnicu te proizvode prodaju po okolnim selima.
Pekarnicu imaju i bivši policajci čiji kruh, kako pišu ruski mediji, stanovnici zovu “pandurski” i “murijački” te ga nekako nerado kupuju. U Zoni 22 postoji i nogometna momčad. Zovu se “reprezentacija svijeta” i u zatvorskoj ligi vode na ljestvici. Zatvor za strance u Lepleju osnovan je odlukom sovjetskog Ministarstva unutarnjih poslova još 1956. godine.
IK 22 može se pohvaliti jednom od najboljih biblioteka u Rusiji. Imaju sedam tisuća knjiga na 39 jezika i jednu od najvećih zbirki Biblije na više desetaka jezika. Postoje i pravoslavna i katolička kapelica u kojoj utjehu daje vijetnamski svećenik Nguen Van Thin. Zatvorenici šivaju u vlastitoj krojačnici, a imaju i poljoprivredno dobro čiji je šef zatvorenik iz Mongolije, za perad je zadužen preprodavač Kinez, za svinjsku farmu Vijetnamac, a za šverc povrća Nijemac.
No, za razliku od susjednih ruskih zatvorskih zona, oni imaju čak 1000 TV programa, a u zatvoru su se pohvalili da su im omogućili gledanje utakmica nedavnoga Svjetskog prvenstva i nakon povečerja. Šefovi zatvorske biblioteke su Amerikanac Eugen Grossman, osuđen za pedofiliju, i Vinny Fernandes iz Dominikanske Republike, koji “guli” 15 godina zbog ubojstva u kavanskoj tučnjavi. Fernandes tvrdi da je nastradao jer se našao u krivo vrijeme na krivome mjestu te da s ubojstvom nema veze.
Kako god bilo, siroti Dominikanac će nakon povratka u zemlju biti najbolji tamošnji stručnjak za rusku klasiku koju, kako kaže, najviše čita i proučava. Ima i vremena. Albanac Albert Spahiqi, pak, došao je u Rusiju vidjeti curu koju je upoznao preko interneta, a osudili su ga zbog trgovine bijelim robljem.
REUTERS
 
Iz IK 22 nitko nije uspješno pobjegao.
Nedavno je nekoliko zatvorenika iz Sjeverne Koreje prokopalo tunel iz menze ispod žice, ali se nisu previše raštrkali, nego su čekali da ih ulove. Naime, iako su trebali uskoro biti pušteni, na bijeg su se odlučili kako bi dobili još koji mjesec zatvora da ih ne bi isporučili u Sjevernu Koreju. Tamo ih, kažu, sigurno čeka metak u čelo.
Ipak, nije sve tako idilično. Naime, Britanac Tig Hague, koji je u Lepleju odležao četiri godine, opisao je svoje tamnovanje i čuvarsko iživljavanje u knjizi “Zona 22” koja se ipak ne nalazi u zatvorskoj biblioteci

Nema komentara:

Objavi komentar