Amazon prošle godine samo u Francuskoj bacio 3,2 milijuna neprodanih artikala

Autor:
  • SAMUEL STOLTON/ EURACTIV.COM

15.01.2019.



REUTERS

Ilustracija: Amazonov distribucijski centar u Francuskoj



Globalna internetska trgovina Amazon optužena je da je uništila do tri milijuna neprodanih proizvoda iz svojih skladišta u Francuskoj tokom prošle godine. Ova je informacija otkrivena samo tjedan dana nakon što je Amazon postao najvrijednija tvrtka na svijetu po tržišnoj vrijednosti.

Istragu je obznanila francuska televizijska emisija Capital, emitirana u Nedjelju, a predstavila je tvrdnju da je je 300.000 novih predmeta bačeno kroz samo tri mjeseca na jednoj lokaciji, nakon što je novinar s kamerom tajno snimao Amazonovo skladište u francuskoj regiji Bourgogne-Franche-Comté.
Konfederacija francuskih sindikata trgovaca, Confédération générale du travail, procjenjuje kako je u cijeloj francuskoj bačeno do 3,2 milijuna novih proizvoda 2018. godine.
U razgovoru s francuskim dnevnikom Le Monde, novinar Capitala rekao je: "Amazonov sustav potiče pretjeranu proizvodnju, zbog svojeg principa ponude pregršt proizvoda." Kako tvrdi Le Monde, među uništenim proizvodima moglo se naći svega, od pelena do dječjih igračaka.
- Ne kažem da je pogrešno kupovati ili prodavati preko Amazona. S druge strane, znaju li kupci i prodavači kakvi su uvjeti? Mislim da ne.
Financijska učinkovitost otpada
Jedno od otkrića istrage bilo je da je 'otpad' financijski učinkovitiji od skladištenja neprodanih proizvoda.
Uvjeti za prodavače koji svoje proizvode skladište u Amazonovim skladištima podrazumijevaju inicijalni trošak od 26 eura po tri kvadratna metra, no cijena raste na 500 eura nakon šest mjeseci, te na 1000 eura nakon godine dana.
- Amazon sve više postaje tržnica a sve manje prodavač. Amazon ne posjeduje većinu proizvoda koji se nalaze u njegovim skladištima, rekla je Euractivu Alma Dufour, predstavnica udruge za zaštitu okolišta Amis de la Terre.
- Ekonomski, Amazon ne košta ništa uništiti predmete, jer ih se to ne dodiruje. Mali prodavači gube mnogo, ali Amazon ne gubi novac.