četvrtak, 24. siječnja 2019.

NALOG, SLJEDBA, IL' USKRSNUĆE DRUGOG NEKOG KRISTA ?

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA

BOZANIĆ NA SKUPU KOJI SU PREDSTAVNICI ŽIDOVSKE ZAJEDNICE OCIJENILI POVIJESNIM 'Bez ikakve zadrške treba isticati istinu o strahotama Jasenovca'

    AUTOR: 
  •  OBJAVLJENO: 
  • 24.01.2019. u 19:33

Zagreb, 240119. Kaptol.
Ispred Zagrebake katedrale.
Molitvenokomemorativni skup u povodu medjunarodnoga dana sjecanja na zrtve Holokausta.
Na fotografiji: Josip Bozanic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX



Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić organizirao je u četvrtak molitveno-komemorativni susret prigodom Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta na kojem se sjetio žrtva neljudskog postupanja i osudio pokušaj da su uništi židovski narod, što su nazočni predstavnici židovske zajednice ocijenili povijesnim događajem.
Susret je održan ispred zagrebačke katedrale u nazočnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, predstavnika Vlade i predsjednice Republike.
Na pročelju katedrale istaknut je 60 metara visok natpis s Izaijinim biblijskim napisom koji afirmira sjećanje na svaku žrtvu: "Podići ću im u kući svojoj i među svojim zidovima spomenik i ime (…), dat ću im vječno ime koje neće biti iskorijenjeno."
Spomen-natpis Dana sjećanja na žrtve holokausta na pročelju zagrebačke katedrale
"Danas se susrećemo s tajnom zla, ali ga ne gledamo samo u okvirima prošlosti, nego smo ga svjesni i u sadašnjosti", rekao je kardinal Bozanić.
"Ideologija rasizma, usmjerena protiv Boga i čovjeka, nastala je na neistini o čovjeku i o židovskom narodu, širila se mržnjom do neizrecive mjere patnje, koju ni riječi ni slike ne mogu izraziti", istaknuo je.
Kardinal Bozanić je rekao da u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta, za koji je izabran dan oslobođenja Auschwitza, simbola stradanja šest milijuna Židova, treba dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške, ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi.
"Svjesni snage zla, u ovom spomenu stavljamo preda se vrjednote dobra, nesebičnosti i ljubavi. Ovdje smo da bismo prepoznavali zlo i govor mržnje te mu se oduprli, da bismo zajedno gradili uzajamno poštovanje i ljubav, na dobro našega hrvatskog društva i svega čovječanstva", rekao je.

Zagreb, 240119. Kaptol.
Ispred Zagrebake katedrale.
Molitvenokomemorativni skup u povodu medjunarodnoga dana sjecanja na zrtve Holokausta.
Na fotografiji: Josip Bozanic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

On je podsjetio na spomen-natpis Dana sjećanja na žrtve holokausta koji je stavljen na pročelje zagrebačke katedrale, ističući da se u odmaku od 74 godine spominje velikoga stradanja hrvatske židovske zajednice, a posebno zagrebačkih Židova, duboko utkanih u život i kulturu grada, kojih je - kako govore podaci - od 11.000 preživjelo manje od 2000

Nema komentara:

Objavi komentar