srijeda, 30. siječnja 2019.

NAFTA, KRV, ZLATO, IDEOLOGIJA, I KLASI KONFLIKTI

NOVI ZAPLET U VENEZUELI: SVI PRIČAJU O MISTERIOZNOM BOEINGU KOJI JE U CARACAS DOLETIO IZ MOSKVE Uzdrmani Maduro njime planira pobjeći u Rusiju?



REUTERS

lijevo: Nicolas Maduro; u sredini: misteriozni Boeing koji je u Caracas doletio iz Moskve; desno: Juan Guaido



U Caracas je, tvrde predstavnici oporbe, stigao zrakoplov iz Rusije kojim je iz Narodne banke u Moskvu trebalo prebaciti 22 tone zlata iz državne pričuve
Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro optužio je u srijedu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je s vladom susjedne Kolumbije dogovorio njegovo ubojstvo. No, unatoč teškim optužbama, pomirljivim je tonom dodao da je, u razgovoru za rusku agenciju RIA, otvoren za razgovor i s Trumpom i sa svojim neprijateljima u Venezueli.
Maduro je poručio kako prijevremenih izbora neće biti te je obećao da će Caracas vratiti dugove Rusiji i Kini. Samo je, naime, Rusija od 2006. Venezueli posudila 17 milijardi dolara. Također je još jednom ponovio kako je vojska i dalje odana njemu te da ima snažnu podršku predsjednika Rusije Vladimira Putina.
“Sumnjivi” Izraelci
No, i SAD i Rusija objavljuju kako će “štititi svoje legitimne interese u Venezueli svim dopuštenim sredstvima”.
SAD namjerava poslati 5000 američkih vojnika u Kolumbiju, a neki američki i ruski mediji smatraju da je 136 izraelskih “stručnjaka” koji su doputovali u Brazil kako bi pomogli traženju preživjelih u rušenju brane kod grada Brumadinha zapravo tamo stiglo zbog Venezuele i intervencije koja se, navodno, priprema.
Kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija “štititi svoje interese svim sredstvima u okvirima postojećeg međunarodnog prava”.
No, kako kaže novi predstavnik Venezuele u Organizaciji američkog jedinstva Gustavo Tarre Briceño, koji podržava samoproglašenog predsjednika Juana Guaidóa, u Caracas je već stigao zrakoplov iz Rusije kojim se iz Narodne banke trebalo u Moskvu prebaciti 22 tone zlata iz “državne pričuve”.
SAD je blokirao račune državne naftne kompanije PDVSA (sedam milijardi dolara, a ako se blokada nastavi, procjenjuje se da bi ove godine mogli imati gubitak veći od deset milijardi dolara zbog pada proizvodnje i izvoza nafte) u kojoj najjača ruska državna naftna kompanija Rosnjeft ima 49 posto udjela.
Investicije
Osim toga, Rosnjeft i Gazprom su s PDVSA osnovali dvije sestrinske naftne kompanije: Petromirandu u kojoj Rusi imaju 40 posto dionica te Perforosven u kojem ruski naftni div ima 60 posto dionica, a i Gazprombank osniva Petrozamoru S.A. s 40 posto svog udjela. Kako piše ruski Komersant, u prosincu 2018. dogovoreno je da će Rusija investirati u naftnu industriju još pet milijardi dolara te isporučiti 600 tisuća tona pšenice.
SAD je uveo gospodarske sankcije onom dijelu venezuelanske vlasti koja podržava Nicolása Madura koji ne pristaje na nove izbore, na čemu inzistiraju SAD i EU, nego želi ostati na svom položaju do 2025. godine kada mu istječe drugi mandat.
Ruski mediji navode kako postoji opasnost da se i ruske tvrtke koje će surađivati s venezuelanskim nađu na popisu za sankcije, a iz nekih ruskih krugova dolazi inicijativa da i Rusija uvede sankcije američkim tvrtkama kao odgovor na “američku umiješanost u Venezueli” (Rusija je nedavno donijela zakon o uvođenju sankcija protiv drugih država).
Odluka
Ruski politolog Mihail Markelov, koji je zalaže za protusankcije SAD-u, kaže kako je “počela borba za sirovine, a položaj stanovnika više nikoga ne brine”.
Vrhovni sud Venezuele donio je odluku kojom se Juanu Guaidóu zabranjuje izlazak iz zemlje, a blokirani su mu i svi bankovni računi u Venezueli.
No, kako javlja tamošnji dnevnik Nacional, odluka nije bila jednoglasna: neki su suci tijekom čitanja odluke izašli iz prostorije, dok je jedan od njih na Twitteru napisao kako je odluka u suprotnosti s nekim člancima poslovnika Vrhovnog suda. Gustavo Tarre Briceño rekao je da će “nove vlasti” preispitati ugovore s Rusijom o kupnji naoružanja.
Naime, Venezuela je posljednjih godina kupila oružja u vrijednosti 11 milijardi dolara, a Gustavo Tarre Briceño tvrdi da su kupljeni avioni Suhoj “slabe kvalitete”, ali takav istup pokazuje ne toliko “razočaranje” u rusko naoružanje koliko u smjer koji će očito prema Rusiji zauzeti Juan Guaidó ako uspije svrgnuti Madura.

Dolazak ruskog zrakoplova u Caracas izazvao razne teorije
Neuobičajeno slijetanje ruskog putničkog zrakoplova u Caracas zapalilo je u srijedu društvene mreže koje nagađaju o svrsi njegova dolaska, nakon što je Moskva poduprla svoga saveznika Nicolasa Madura u borbi protiv pokušaja predvođenih SAD-om da ga se svrgne s vlasti.
Boeing 777 s 400 sjedala u vlasništvu ruske tvrtke Nordwinds Airlines parkirao se na privatnom dijelu piste nakon što je sletio iz Moskve, pokazuju Reutersove fotografije i podaci servisa za praćenje zrakoplova.
Isti zrakoplov doletio je iz Moskve u Caracas 3. prosinca, pokazuju javno dostupni podaci, što se podudara s odlaskom Madura u Rusiju na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
Ni Nordwind ni venezuelske vlasti nisu željele komentirati zašto je zrakoplov stigao u Caracas.
No, zato su se razne teorije pojavile na društvenim mrežama: da je dovezao plaćenike, da će njime Maduro pobjeći iz zemlje ili da se tovari zlatom.
Ni za jednu teoriju nema dokaza, no razna nagađanja svjedoče o atmosferi neizvjesnosti u zemlji dok se Maduro suočava s dosad neviđenim međunarodnim pritiskom da siđe s vlasti.
Prema javno dostupnim podacima, taj zrakoplov obično leti između Rusije i jugoistočne Azije.
Ni Nordwind niti neki drugi komercijalni avioprevoznik ne nudi izravne letove Moskva-Caracas.
Ruski list Novaja Gazeta prenio je da je avion stigao s dva člana posade, bez putnika. (Hina

Nema komentara:

Objavi komentar