ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

HAMLETOVSKA PITANJA : ERDOGAN ILI ISIS

NAKON PROPALOG PUČA

'BUDIMO ISKRENI, POSTOJE ODREĐENE SUMNJE' Francuzi ne vjeruju Turskoj u borbi protiv ISIS-a?

    AUTOR: 
    • Jutarnji.hr
  •  OBJAVLJENO: 
  • 18.07.2016. u 09:57
Reuters
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault kazao je da Turska možda više nije pouzdan partner u borbi protiv ISIS-a, piše britanski Independent.
Nakon što je vojni puč u Turskoj propao ni 24 sata nakon što je pokrenut u petak navečer, sve više se javljaju špekulacije da je puč zapravo bio insceniran ili dopušten od strane Erdogana i njemu odanih službi kako bi dodatno ojačao svoju poziciju u Turskoj i riješio svih kritičara i neistomišljenika u vojnim i pravosudnim strukturama.
Referirajući se na rastuću političku nestabilnost u Turskoj nakon propalog puča, Ayrault je izrazio sumnje u njihovu mogućnost da se bore protiv ISIS-a:
 - Postoje određena pitanja i mi ćemo ih postaviti. Turska je pouzdani partner, ali također postoje i sumnje po tom pitanju. Moramo biti iskreni oko toga - rekao je ministar i najavio da će ova pitanja postaviti na sastanku u Washingtonu gdje će na agendi biti borba protiv ISIS-a.   
Nakon ministrovih izjava, francuski diplomati brzo su krenuli u "peglanje" izrečenog te su napomenuli da ministrova namjera nije bila propitkivati pouzdanost Turske u borbi protiv Islamske države te su dodali da Turska ostaje pouzdani partner u borbi protiv zloglasne terorističke organizacije. 
Inače, tijekom proteklih godina sirijski režim Bashara al-Assada više je puta optužio Erdogana da surađuje s ISIS-om, a slične optužbe uputio je i Vladimir Putin prije nego što je s Erdoganom nedavno izgladio račune nakon što mu se ovaj pokunjeno ispričao zbog rušenja ruskog bombardera na granici Turske i Sirije prošle godine.

Nema komentara:

Objavi komentar