srijeda, 20. srpnja 2016.

SKANDAL SVIH SKANDALA


Moćnici oteli milijarde pa kupovali stanove, Van Goghove slike i prava na 'Vuka s Wall Streeta'

    AUTOR: 
    • Hina
  •  OBJAVLJENO: 
  • 20.07.2016. u 19:16
U.S. dollar bills are seen on a light table at the Bureau of Engraving and Printing in Washington, November 14, 2014. REUTERS/Gary Cameron/File Photo
REUTERS/Gary Cameron / Reuters
Sjedinjene Države u srijedu su pokrenule sudski proces čiji je cilj povrat svote veće od milijardu dolara, a postupak je povezan s korupcijskim skandalom u koji je umiješan malezijski državni fond 1MDB kojemu je na čelu malezijski premijer Najib Razak.
Otprije se sumnja da je malezijski državni fond 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pronevjerio četiri milijarde američkih dolara malezijskih državnih kompanija.
The Wall Street Journal piše da su novce iskoristili bliski Razakovi suradnici za kupnju luksuznih stanova u New Yorku, Van Goghovih slika te prava na film "Vuk s Wall Streeta", redatelja Martina Scorsesea.
U kratkom priopćenju američkoga ministarstva pravosuđa stoji da je riječ o međunarodnoj zavjeri čiji je cilj bilo pranje novca i masovna pronevjera koja je počinjena na štetu malezijskog fonda.
Spomenuta milijarda samo je dio novca što ga je pronevjerio 1MDB osnovan 2009. U skandal je umiješan malezijski premijer koji je, po pisanju medija na privatne račune "spremio" više od milijarde dolara, što 1MDB niječe.
Američke istražitelje osobito zanima uloga Goldman Sachsa u ovom slučaju. Nastojat će se otkriti je li američka banka "zaboravila" upozoriti vlasti o sumnjivim transakcijama.
Švicarska istraga koja je počela u kolovozu prošle godine utvrdila je da je 1MDB pronevjerio novac malezijskih državnih tvrtka te da je dio pronevjerenog novca prebacivan putem računa u švicarskim bankama.
Komentar ovog blog
Još je Engels pisao o tome kako buržuji pljačkaju ne samo proizvodne mase. Također oni se podkradaju i međusobno.
www.severinomajkus.com

Nema komentara:

Objavi komentar