utorak, 26. srpnja 2016.

SVI NA SILBU !

Pet prijateljica uvjerljivo pobijedilo HDZ i osvojilo vlast na hrvatskom otoku

    AUTOR: 
    • Tomislav Novak
  •  OBJAVLJENO: 
  • 26.07.2016. u 14:27

Slijeva nadesno: Alma Kruško (28), studentica dizajna, Sara Lovrović (34), šefica kuhinje u jednoj konobi, Paula Bolfan (22), djelatnica u Turističkoj zajednici Silbe, Matilda Sindičić (33), nutricionistica, Iva Matulina (29), sezonska konobarica

Do prije mjesec dana za njih je malo tko znao, a od jučer vladaju cijelom Silbom.
Pet prijateljica, koje godinama ljetuju na otoku, sastavile su svoju Nezavisnu listu s kojom su ove nedjelje pobijedile na izvanrednim izborima na Silbi, i sa 133 osvojena glasa premoćno preuzele lokalni Mjesni odbor.
HDZ koji je na izbore izašao sa svojom listom dobio je samo 53 glasa i tako u peteročlanom vijeću dobio samo jedno mjesto.
Nova predsjednica Mjesnog odbora postala je Sara Lovrović, 34-godišnja Zagrepčanka koja se tek ove godine preselila u Zadar, a na Silbi radi kao šefica kuhinje u konobi Alavija. Uz nju su u Vijeće Mjesnog odbora ušle Alma Kruško(28), Paula Bolfan (22) i Matilda Sindičić (33), a samo Iva Matulina nije. To zadnje mjesto uzeo je Gerald Baranović u ime HDZ-a.

Zagrljaji i čestitke

Međutim, tu iznenađenja ne prestaju, jer vlasnik Alavije, Saša Predovan, inače i voditelj lokalne turističke zajednice, bio je kao nestranački kandidat peti na HDZ-ovoj listi. U Vijeće nije ušao, a kod njega u Alaviji uz novu šeficu MO-a kao konobarica radi i Iva Matulina, a u turističkoj zajednici Paula Bolfan.
Stoga pitam Saru je li im zajednički šef Predovan čestitao.
- Naravno, nakon Baranovića, on mi je među prvima prišao, izgrlio me i čestitao, jer u trenutku objave rezultata ja sam bila na poslu u njegovoj kuhinji. Silba je maleni otok, sa 391 prijavljenim glasačem (pravo glasa imaju samo stalni stanovnici), i svi se ovdje dobro poznajemo. Nitko ne gleda tko je čiji, svi zajedno pokušavamo učiniti najbolje za Silbu - kaže mi Sara Lovrović i dodaje da su djevojke još u šoku. Jučer su, kaže, vrištale i skakale od sreće, ali danas su već prionule poslu.
A Silba je donedavno bila u velikom problemu.
Otok je veličine samo 15 kilometara četvornih i na njemu je zabranjen promet autima i motorima, a u sezoni čak i biciklima. Nemaju svoj proračun niti ovlasti nego su Mjesni odbor (kao dislocirana gradska četvrt Zadra) koji je pune dvije godine bio raspušten. Prije toga, od sredine osamdesetih (uz kraće prekide), vodio ga je nezavisni Nenad Burić, dugogodišnji pomorski kapetan koji je nakon loše suradnje s centralom u Zadru i HDZ-ovom većinom u MO-u podnio ostavku 2014.
I donedavno nitko za to nije mario, a kad su raspisani izvanredni izbori za početak srpnja, morali su ih otkazati jer se nitko nije želio kandidirati.
Silba je odmah proglašena otokom bez političara.

Nema komentara:

Objavi komentar