subota, 16. srpnja 2016.

JUČER NIZA- DANAS ANKARA - A SUTRA... ?

VOJNI UDAR

EVO ZAŠTO JE DOŠLO DO PUČA U TURSKOJ Četiri razloga zašto je vojska odlučila srušiti Erdogana

    AUTOR: 
    • Željko Trkanjec
  •  OBJAVLJENO: 
  • 15.07.2016. u 23:32
Turkish military block access to the Bosphorus bridge, which links the city's European and Asian sides, in Istanbul, Turkey, July 15, 2016. REUTERS/Stringer TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS
U dosta konfuznim vijestima koje stižu o događajima u Turskoj, jasno je sljedeće: došlo je do pobune u vojsci koja je još od doba osnivača Turske Republike,Mustafe Kemal Paše, kasnije nazvanog Ataturk, postavljena kao jamac demokracije. I stoga je vojnim udarima i prije (posljednji put početkom 80-ih godina prošlog stoljeća) rušila vlade za koje bi ocijenila da idu prema autoritarizmu ili da odstupaju od sekularizma.
Sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan je napravio obje stvari: od dolaska na vlast 2002. godine pomalo je, uz ekonomski oporavak, u zemlju uvodio puzajuću islamizaciju koja je izazivala oštre reakcije vojske. No, tijekom pregovora o ulasku u EU morala je biti postavljena civilna kontrola nad vojskom pa se tako činilo da je Erdogan uspio vojsku staviti pod svoju kontrolu - početkom ovog desetljeća je čak organizirao veliki sudski proces protiv vojnih lidera optužujući ih za pokušaj udara. I vojska tada nije reagirala.
Sada je pak Erdogan islamizaciju postavio kao jedan od stupova svoje politike, a s druge strane je pokrenuo politički proces transformacije zemlje iz parlamentarnog u polupredsjednički sustav kako bi i formalno mogao preuzeti vlast (neformalno drži, kao čelnik stranke AK, svu vlast). Uz to je prekinuvši pregovore s Kurdima vratio zemlju u stanje građanskog rata pri čemu vojnici ginu gotovo dnevno, a zemlja se zbog njegove popustljive politike prema Islamskoj državi, a zatim naglog zaokreta, našla i pod njihovim terorističkim udarom (posljednji je bio krvavi napad na aerodrom u Istanbulu). Kad se tome doda sporna politika prema Siriji koja je zemlju dovela u sukob sa SAD-om, postaje jasnim zašto se vojska odlučila na tako snažan korak.
Ako vojni udar uspije, sasvim je jasno da bi takav razvoj događaja bio izuzetno negativan jer u vojsci ima i snaga izrazito odanih Erdoganu - navodno je jedan od vojnih čelnika zatočen u vojarni, a udar vodi general Hulusi Akar - koje bi mogle stati nasuprot pučistima te bi Turska mogla potonuti u građanski rat. Američki državni tajnik John Kerry je izjavio da se nada "stabilnosti i miru" što samo potvrđuje da se u Turskoj uistinu vodi borba za vlast.
*************************************
Komentar ovog bloga 
Borba za vlast između Rada i Kapitala,   samrtna je  borba ranjene zvijeri globalnog kapitala, od  početka  20.stoljeće na ovamo.
Osim što  iza tog društvenog košmara  ostaje stotinjak milijuna nedužnih žrtava stvaralačkih masa bibljiskih razmjera širom globalnih rovova klasnih okršaja, na pomolu današnjice tek se nazire opći zgarež, zapah priklanih žrtava, krikovi preostalog sužanstva, i par stotinjak globalnih Boja, koji se glasnim krikom: „Veni, vidi, vinci“ proglašavaju apsolutnim posjednicima svih društvenih dobara  Planete.
Nakon što su sa zemljom sravnali nacionalna prijestolja i pretvorili ih u troglavu svjetsku aždaju Wall Streeta-EEU i ECB-e, te se okružili čeličnom  opnom zaštitara globalnih ISIS-a: srednje afričke, istočne Azije, sjeverokorejskim i balkansim Bojama , nalik su veličanstvenog zdanja, sazdanog društvenim termitima nebeskog boga i zemaljskog sotone, što se svakog trena dade pretvoriti u prašinu-koja će nadkriti  taj zemaljski debeli sloj blata, krvi, znoja i suza, i u njemu utonulog kostura, jedne maligne civilizacije.
www.severinomajkus.com   

Nema komentara:

Objavi komentar