subota, 16. veljače 2019.

ANTIFAŠISTA - BURŽUJSKI SOCIJALISTA



subota, 16. veljaće
nedjelja, 30. lipnja 2O13.

Pisma jednoj Gospodji, ovdje predstavljaju tek neki size' povremenih  komunikacija sa nekoliko cijenjenih  gospodja ili znanica , koje, u vecini slucajeva predstavljaju jedan zajednicki pogled na burzujski socijalizam , koji preovladava vec drugo stoljece jednim  opcim mentalitetetom takozvane Ljevice, formiran pod etiketom antifasite – komuniste. Pa se i sljedecim eventualnim sastavima ovdje i dalje donosi u obliku fiktivnog dijaloga..
(Muski je rod ovdje svijesno izostavljen pod cijenu da se bude optuzen za unosenje samovoljnih podjela medju i onako podijeljenim proizvodnim  masama- zasto da ne.)
Tamo gdje  pojedinacne teme vec bivaju obradjene od nadleznijih misaonih vertikala, ovdje se oubicajeno prenose u obliku njihovih originalnih, kracih ili duljih citata, koji predstavljaju istinski preslikdanasnjeg antifasiste- komuniste.
Ovdje u prilogu je odabran Marksov citat iz njegovog pisma  Annenkovu u obliku kritike Proudhonovog burzujskog socijalizma :

„Drugim rijecima : g.Proudhon ne tvrdi direktno, da je burzoaskiski zivot za njega vjecna istina ; on to tvrdi posredno, divinizirajuci kategorije, koje,  u obliku ideja  izrazavaju burzujske odnose. Cim mu se produkti burzoaskog drustva ukazu u obliku kategorija, misljenja , on ih uzima za vjecna bica, koja nastaju sami od sebe  (spontano) i obdarena su vlastitim zivotom. Na taj nacin on se ne izdize iznad burzoaskog horizonta . Buduci da operira s burzoaskim  idejama , smatrajuci ih za vjecne istine, on trazi sintezu tih ideja, njihovu ravnotezu, i ne vidi da je suvremeni nacin odrazavanja ravnoteze medju njima jedino moguc……..“Prava ravnoteza  tog antagonizma  bilo je rusenje (u feudalizmu) svih drustvenih odnosa, koji su bili osnova tih egzistencija
Od 19.do 21.stoljeća. Od Proudhona do Socijaldemokrata, socijalistička  tumačenja nisu se pomakla niti za jedan milimetar.    Očito da je Krupni Kapital izvojevao jednu svoju bitku u tom milenijskom među klasnom ratovanju.
Ostaje pitanje : hoće li kreativne mase ostati i dalje u toj nametnutoj mentalnoj statici, u kojoj vegetiraju dva duga i  krvava stoljeća. Otvarajući time i ono krucijalno, sljedeće  pitanje, o daljnjem opstanku čovječanstva. Odnosno, hoće li se  podvrgnute statične mase moći probuditi iz tog povijesnog delirija. Podignuti vlastiti nivo spoznaje, i krenuti u vlastitu povijesnu Misiju općeg svrgnuća Kapitalizma, kao i istovremenom pokopu svoga klasnog pradjeda:
 Tu živu mumiju općeg kompetitivnog terora jačeg nad nemoćnijim ljudskim bićem.   

Nema komentara:

Objavi komentar