nedjelja, 24. veljače 2019.

NOVA KNJIGA FREDERICA MARTELA


NOVA KNJIGA FREDERICA MARTELA

LOBIJI GAY ZAJEDNICA U VATIKANU: Četiri od pet svećenika su homoseksualci


Ilustracija (Arhiva)

U razgovorima s kardinalima, biskupima i svećenicima francuski je novinar i sociolog, LGBT aktivist Frederic Martel došao do zaključka kako su čak četiri od pet svećenika homoseksualci, kako čine snažni lobi u vrhu Vatikana i pojedinih dijaceza. Utjecaj im je toliko velik da su i samog papu Benedikta XVI, Josepha Ratzingera, natjerali da se umirovi
Homoseksualnost u Katoličkoj crkvi tema je koja se neprekidno vraća u fokus javnosti. Najnoviji povod za razmatranje odnosa prema homoseksualcima, posebno onima u redovima klera, knjiga je francuskog autora Frederica Martela koja je prošlog tjedna istodobno objavljena na dvadesetak jezika te donosi senzacionalne podatke o broju i utjecaju svećenika homoseksualaca u Katoličkoj crkvi u čitavom svijetu. Martel u svojoj knjizi „Sodoma, istraga u sjedištu Vatikana” koristi rezultate vlastitog četverogodišnjeg istraživanja tijekom kojeg je razgovarao s 1.500 osoba, među kojima je stotinjak visokih crkvenih prelata.
Dvije skupine u prijeporu
U tim je razgovorima s kardinalima, biskupima i svećenicima francuski novinar i sociolog, LGBT aktivist Frederic Martel došao do zaključka kako su čak četiri od pet svećenika homoseksualci, kako čine snažni lobi u vrhu Vatikana i pojedinih dijaceza, kao i da im je utjecaj toliko velik da su i samog papu Benedikta XVI – Josepha Ratzingera – natjerali da se umirovi. Prema prvim recenzijama, u Martelovoj knjizi navodi se kako homoseksualni lobiji drže paralelnu vlast unutar crkvene zajednice, ali i da su podijeljeni u dvije osnovne skupine koje su u trenutačnom prijeporu.
Riječ je o svećenicima homoseksualcima koji žele da Katolička crkva zadrži kruto stajalište prema toj spolnoj orijentaciji te da se oficijelno ne priznaju prava LGBT zajednice, te o liberalnijem kleru koji se zalaže za priznavanje homoseksualne orijentacije o čemu posljednjih godina govori sam papa Franjo te niz slobodoumnijih svećenika i teologa.
Ansgar Wucherpfennig, isusovački dekan Njemačkoga katoličkog koledža, jedan od zagovornika liberalnije crkve, suspendiran je prošle godine s dužnosti zbog stajališta o homoseksualcima.
"Čak i u konzervativnim sredinama, više nije razumljivo da Crkva ne prati smjer u kojem se društvo razvija kad je riječ o tim pitanjima", tvrdi Wucherpfennig koji je u komentarima o homoseksualcima pogodio u srž problema, odnosno u njihov unutar crkveni utjecaj.
Istina ovisi o moći
"Temeljna teškoća leži u tome da pitanja istine često ovise o pitanjima moći. Homoseksualnost u Katoličkoj Crkvi još uvijek je snažan tabu. Katolički refleks je jednostavno odmah homofobičan", kazao je Wucherpfennig čija pastoralna inicijativa za istospolne parove naglašava: "U Katoličkoj Crkvi ima lezbijki i homoseksualaca: Oni se ne trebaju opravdavati, punopravni su i ravnopravni članovi Crkve. Točka.”
Papa Franjo u svojoj se posljednjoj knjizi „Snaga poziva” ogradio od homoseksualaca u crkvenim redovima.
„Muškarci s duboko ukorijenjenim homoseksualnim sklonostima ne bi smjeli biti primani u svećeničke redove, a svećenicima koji su aktivni homoseksualci bilo bi bolje da odu iz Crkve nego da vode dvostruki život,” poručio je papa u intervjuu sa španjolskim svećenikom Fernandom Pradom objavljenim u spomenutoj knjizi.
"Pitanje homoseksualnosti je jako ozbiljno", navodi papa Franjo dodajući da oni kojima je povjerena dužnost da pripremaju muškarce za svećenike moraju biti sigurni da su kandidati "humano i emocionalno zreli" prije nego ih se zaredi.
Naglasio je kako se to odnosi i na žene koje žele postati „Kristove zaručnice” odnosno časne sestre.
Grije su djela, a ne sklonosti
Prema crkvenim pravilima, homoseksualne sklonosti nisu grijeh same po sebi, ali djela jesu.
Papa Franjo, svjestan velikog broja homoseksualaca unutar crkvenih redova, pozvao ih je da poštuju celibat ili da napuste Katoličku crkvu.
"Bolje je da odu iz svećeničke službe ili posvećenog života nego da žive dvostruki život", smatra papa Franjo. Papin dugački intervju objavljen je prošlog ljeta, da bi odmah po objavljivanju dobio na aktualnosti tvrdnjama nadbiskupa Carla Maria Vigana, bivšeg vatikanskog veleposlanika u SAD-u. On je izjavio kako u Vatikanu postoji "homoseksualna mreža" čiji si članovi međusobno pomažu u napredovanju u Crkvi.
Knjiga „Sodoma – istraga u sjedištu Vatikana” Frederica Martela očito dolazi kao nastavak dobro poznate priče o homoseksualnim lobijima u sjedištu Katoličke crkve i šire od toga. (Dubravko GRAKALIĆ)

Nema komentara:

Objavi komentar