utorak, 26. veljače 2019.

SVIJET SE ZAGRIJAVA


Ilustracija

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima zbog očekivanja da će se Saudijska Arabija i ostale članice OPEC držati smanjenih proizvodnih kvota unatoč jučerašnjem pritisku američkog predsjednika Donalda Trumpa.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65 dolara, nakon što je u ponedjeljak potonula čak 3,5 posto. Na američkom tržištu barel je ostao gotovo nepromijenjen na 55,41 dolar.
Cijene nafte pale su u ponedjeljak, upravo dok su mnogi trgovci prisustvovali događajima na IP Weeku, londonskom sajmu posvećenom naftnoj i plinskoj industriji. Trump je jučer pozvao Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da olabavi svoja nastojanja u podupiranju rasta cijena nafte. Cijene postaju "previsoke", ocijenio je Trump.
"Ne mislim da će to imalo promijeniti trenutnu politiku opskrbe OPEC-a", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.
Veći rast cijena međutim ograničavaju očekivanja da su američke zalihe sirove nafte porasle šesti tjedan zaredom. Procjenjuje se da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za 3,6 milijuna barela. Kasnije tijekom dana tjedno izvješće će objaviti Američki institut za naftu, a sutra se očekuje službeno izvješće američke vlade.
Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 65,36 dolara, što znači da je pala 1,20 dolara u odnosu na prethodni radni dan. (Hina)

Nema komentara:

Objavi komentar