utorak, 19. veljače 2019.

RAĐE PRATIM MAKAR JEDNU MARKSOVU SMISAONU REČENICU NEGO DOGMATSKE LAŽI SNENIH NEBULOZA I BIBLIJSKIH DEGRADACIJA PRIRODNOG UMA

U prilogu je odabran Marksov česti citat ovog bloga iz njegovog pisma  Annenkovu u obliku kritike Proudhonovog buržujskog socijalizma :

„Drugim riječima : g.Proudhon ne tvrdi direktno, da je buržuski život za njega vjećna istina ; on to tvrdi posredno, divinizirajući kategorije, koje,  u obliku ideja  izražavaju buržujske odnose. Čim mu se produkti buržujskog društva ukazu u obliku kategorija, mišljenja , on ih uzima za vječna bića, koja nastaju sami od sebe  (spontano) i obdarena su vlastitim životom. Na taj naćin on se ne izdiže iznad buržujskog horizonta . Budući da operira s buržujskim  idejama , smatrajući ih za vječne istine, on traži sintezu tih ideja, njihovu ravnotežu, i ne vidi da je suvremeni način odražavanja ravnoteže među njima jedino moguč……..“Prava ravnoteža  tog antagonizma  bilo je rušenje (u feudalizmu) svih društvenih odnosa, koji su bili osnova tih egzistencija"
*************************************************************************************************************************
Od 19.do 21.stoljeća. Od Proudhona do Socijaldemokrata, socijalistička  tumačenja nisu se pomakla, osim De Leonove teorije SIU, niti za jedan milimetar.    Očito da je Krupni Kapital izvojevao jednu svoju bitku u tom milenijskom međuklasnom ratovanju.
Ostaje pitanje : hoće li kreativne mase ostati i dalje u toj nametnutoj mentalnoj statici, u kojoj vegetiraju dva duga i  krvava stoljeća. Otvarajući time i ono krucijalno, sljedeće  pitanje, o daljnjem opstanku čovječanstva. Odnosno, hoće li se  podvrgnute statične mase moći probuditi iz tog povijesnog delirija. Podignuti vlastiti nivo spoznaje, i krenuti u vlastitu povijesnu Misiju općeg svrgnuća Kapitalizma, kao i istovremenom pokopu svoga klasnog pradjeda:
 Tu živu mumiju općeg kompetitivnog terora jačeg nad nemoćnijim ljudskim bićem.

Nema komentara:

Objavi komentar