srijeda, 13. veljače 2019.

PRAVA JE DIVOTA PRATITI BESKRAJNE KOMENTARE ISKRENO OBIĆNOG ČOVJEKA.

NOVI DOKUMENTARAC

ŠOKANTNA TEORIJA UZDRMALA KRŠĆANSKI SVIJET 'Isus Krist nije bio Židov! Došlo je do 'tragične' zbrke, evo što je prava istina...'



iStock



Obojica su nosila brade, činila čuda i okupljala pristaše. Autori Amazonova dokumentarca “Bible Conspiracies” zaključili su da je došlo do tragične zbrke u prošlosti i da Isus nije Isus, sin Josipa i Marije, Židova iz Palestine, nego Grk Apolonije. I to ne nekakav običan Grk, sin stolara ili tesara, nego filozof s početka nove ere, koji nam je danas poznat pod imenom Apolonije iz Tijane.
Cijeli Novi zavjet tako bi bio opis života Apolonija iz Tijane, a ne Isusa iz Betlehema.

Zastupnik

Isus i Apolonije su praktično vršnjaci. Po Hrvatskoj enciklopediji, Apolonije je grčki filozof iz 1. stoljeća, zastupnik novopitagorovske filozofije, koji se pročuo na Istoku kao prorok i čudotvorac. Legenda o njemu doprla je i na Zapad te se održavala još u ranom srednjem vijeku. O njegovu životu u 3. stoljeću Filostrat je napisao roman “Život Apolonija iz Tijane”. Njegov je životopis poticao maštu brojnih ezoterika posljednjih stoljeća.
Podrijetlom iz današnje turske Kapadokije, Apolonije je živio asketski, slijedio je pitagorejce i po tome što se odricao vina, mesa i žena. Hodao je naokolo bos i nosio dugu bradu, poput Isusa. Putovao je izvan Grčke, propovijedao svoje učenje i okupljao sljedbenike, prenosi se u dokumentarcu. Poslije je rimski car Aurelije dizao hramove i kipove njemu u čast. Poput Isusa, i za Apolonija su pričali da liječi bolesne, diže ljude iz mrtvih i govori o stvarima s one strane čovjekova iskustva.

Babilon

Je li grčki filozof bio sin Božji? Autori Amazonova dokumentarca smatraju da jest i da je Apolonije glavni junak Novog zavjeta. Za razliku od Isusa, postoje dokazi da je Apolonije doista postojao, kažu u filmu koji je zgrozio mnoge. Putovao je po Grčkoj, Italiji, Siriji i Babilonu, otišao je čak i do Indije. Ruska filozofkinja i ezoteričarka iz 19. stoljeća, Jelena Blavatskaja, suosnivačica Teozofskog društva, napisala je za Apolonija da je do danas ostao zagonetka.
Nazvala ga je mudracem kojemu nema premca u čudotvornim moćima, koje su povijesno dokazane. Život mu je obavijen velom tajne, zna se da je riječ o iznimnoj osobi, ali puno detalja izostaje jer je, tvrdi ona, Rimska crkva učinila sve da se izbriše sjećanje na čudotvornog Apolonija iz Tijane i druge uzvišene i svete ljude. No, sjećanje na njega nisu uspjeli zatrti: ostao je Damisov dnevnik na osnovi kojega je Filostrat napisao Apolonijevu biografiju, a o Apoloniju je često pisao sveti Justin Mučenik.
U prvih šest stoljeća jedva da je postojao i jedan teolog koji nije spomenuo Apolonija, podsjetila je Blavatskaja. Do 21. stoljeća i autora dokumentarca koji su u njemu prepoznali Isusa.

Nema komentara:

Objavi komentar