utorak, 9. travnja 2019.

ČITATELJU OVOG BLOGA

srijeda, 30. prosinca 2015


Nakon dugih repova u potrazi za Varoufakisovim GLOBALNI MINOTAUR, progutao sam ga na brzak- za sebe.
Dok sam se re-čitanjem,i ponovnim prevrtanjem njegovih dragocjenih stranica odlučio, poput  Richard Dawkins-a čitanjem  nekog pasusa Petera Medawara, „ da istrčim na ulicu i podijelim bilo s kime, jer je predobar da ga zadržim za  sebe.“

Pasus za pasusom rijedali se podvlačeno jedan za drugim,  sve  dok i sam nisam istrčao da ih počinjem serijski dijeliti sa Vama.
Danas vam donosim sljedećeg ,bez obzira jeste li ga pročitali prije od mene ili ne. Isto onako kao i De Leon, obračajući se radnicima u štrajku: „..ako vam je to već poznato – tim čete  bolje moči da me pratite“ :

„Epilog: inkubacija Globalnog plana

Regularne krize ponavljaju prošlost pojačavajući neke cikluse koji su započeli mnogo prije. Za razliku od njih, velike Krize označuju kraj proteklog razdoblja. One funkcioniraju kao laboratoriji u kojima je budućnost u inkubatoru. Takve krize dale su nam poljoprivredu i industrijsku revoluciju, tehnologiju i ugovor o radu, bakteriološko oružje i antibiotike. Kad one udare, prošlost ne može više biti pouzdani prorok budućnosti, rađa se novi svijet.
U zadnjih tristo godina svijet se mijenjao strašnom brzinom.
Komodifikacija je započela kad je seljacima uskraćen pristup zemlji svojih djedova. Poslije se ubrzala kad je rad seljaka sročen među tvorničke zidove. Kad je ljudski rad povezan s radom parnog stroja i mehaničkim tkalačkim strojem, potekla je nezaustavljivom strujom robe i razlila se na sve četiri strane svijeta. Od tada je modifikacija osvojila svijet na juriš. Danas se njeni pipci protežu u mikrokozmos, patentirajući genome i nazivajući hibridne organizme privatnim vlasništvom.  S vremenom će privatizirati Mjesec i planete, čak i sunce i zvijezde. Ipak njezina najvažnija intervencija u funkcioniranje društva dogodila se vrlo davno."

Nema komentara:

Objavi komentar