četvrtak, 25. travnja 2019.

GIUSEPPINA MARTINUZZI


MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP

LABINSKI KULTURNO-POVIJESNI SUSRETI: Interdisciplinarno o poznatoj pedagoginji, pjesnikinji i političarki

 | Autor: Vanesa BEGIĆ

Giuseppina Martinuzzi (Labin, 1844. - Labin, 1925.)

Riječ je o drugom izdanju međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Labinski kulturno-povijesni susreti" koji se održava bijenalno, odnosno, jedne se godine održava skup, a naredne godine tiska se zbornik radova
Uz izlaganje više od dvadeset izlagača, iznimno bogat cjelodnevni skup posvećen istaknutoj pedagoginji, pjesnikinji i političarki Giuseppini Martinuzzi (Labin, 1844. - Labin, 1925.) u povodu 175. obljetnice njezina rođenja održan je krajem ožujka u labinskoj Gradskoj knjižnici. Riječ je o drugom izdanju međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Labinski kulturno-povijesni susreti" koji se održava bijenalno, odnosno, jedne se godine održava skup, a godinu kasnije tiska zbornik radova.
Lik i djelo Martinuzzi
O liku i djelu Giuseppine Martinuzzi raspravljalo se s više gledišta - književnog, povijesnog, društvenog, umjetničkog, političkog, a sam je skup bio tim značajniji jer je bio s međunarodnim sudjelovanjem, a osim samih izlaganja, prikazan je i film o Giuseppini Martinuzzi. Cijeli prvi dio skupa bio je posvećen Giuseppini Martinuzzi, a drugi dio raznolikim labinskim temama - književnim, povijesnim, arheološkim i društvenim. Neke su teme predstavljene na drukčiji način, interdisciplinarno, a druge s određenim novim
saznanjima.
Daniel Mohorović (Srednja škola Mate Blažine, Labin) i Iva Peršić (Sveučilište u Rijeci), u svjetlu problematika podučavanja, odgoja i obrazovanja, imali su izlaganje naslovljeno "Giuseppina Martinuzzi - umjetnost učenja i poučavanja: jučer, danas i sutra".
Majda Milevoj Klapčić, (SŠ Mate Blažine Labin) s nekoliko se konkretnih primjera osvrnula na značaj knjižne ostavštine Giuseppine Martinuzzi za grad Labin, dok je Deni Vlačić (Nakladnička kuća Despot Infinitus Zagreb) govorio na temu "Napisi i tiskovine o Giuseppini Martinuzzi i njezinom
časopisu Pro Patria".
Teodora Fonović Cvijanović i Iva Milovan Delić sa Sveučilišta Jurja Dobrile Pula, osvrnule su se na socijalne elemente u poemi "Ingiustizia" Giuseppine Martinuzzi.
O Giuseppini u kontekstu istarskog novinarstva govorila je Martina Damiani sa istog Sveučilišta, dok je Tullio Vorano (Labin) govorio o "Ostavštini Giuseppine Martinuzzi u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci", a izlaganje Olje Višković (Narodni muzej Labin) "Knjižnica Giovanni Antonia Martinuzzi", nadovezalo se na ovaj književni aspekt njezina stvaralaštva.
Zanimljiva su bila i izlaganja triju gošća iz Italije, a to su Francesca Maria Lacaita (Milano) koje je predstavila temu "Giuseppina Martinuzzi i mijena ideje o domovini u prijelazu prema socijalizmu", a Silva Bon (Gorica) "Politička strast i književnost kod Giuseppine Martinuzzi". Ester Pacor (Trst) pak se osvrće na "Zalaganje Giuseppine Martinuzzi u feminističkom pokretu u Trstu".

Nema komentara:

Objavi komentar